CHOCOLADE-NOTENREPEN

In dit recept komen een paar ingrediënten voor die in de Nederlandse keuken niet algemeen zijn. Het eerste, golden syrup, of heldere kandijsiroop, is oer-Engels en iedereen daar heeft hem ooit als kind over warme toost gesmeerd. Hij is zoet maar niet mierzoet. Het tweede is gecondenseerde melk; die wel Nederland bekend is, maar niet vaak in recepten voorkomt. Deze gezoete melk lijkt eerder op dikke koffieroom dan melk en is in dit recept onmisbaar. Beide ingrediënten zijn bij goed gesorteerde delicatessenwinkels of toko's verkrijgbaar.

Verwarm de oven voor op 160° C. Vet een ondiepe bakvorm van circa 20 x 30 centimeter licht in met olie. Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom. Snijd er de boter door tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Schep er dan de suiker door. Smelt de 150 gram pure chocolade in een kom boven een pan sudderend water of in een afgedekte magnetronschaal in de magnetron. Doe de gesmolten chocolade en de gemalen amandelen in het chocolademengsel en meng met een houten lepel tot een soepel deeg.

Doe het deeg in de bakvorm en druk het met uw vingers gelijkmatig uit. Prik de bovenkant meermalen in met de tanden van een vork en zet 25 tot 30 minuten in de oven. Laat het deeg dan volledig afkoelen in de vorm.

Maak het sierlaagje. Doe de boter, suiker, golden syrup en gecondenseerde melk in een pan. Laat al roerend zachtjes verhitten tot de boter en suiker volledig opgelost zijn. Laat dan op een matig vuur zachtjes koken tot het mengsel goudgeel is. Schep er de geroosterde hazelnoten door. Giet het mengsel over de deegbodem en laat afkoelen en stollen.

Smelt de 225 gram chocolade als boven beschreven. Giet die over het sierlaagje en strijk de chocolade glad uit. Laat afkoelen en zet het 2 uur in de koelkast voor u de koek in ca. 24 repen snijdt.

    • Kim Maclean