Bridge in de brasserie

In Den Bosch draagt men het jeugdbridge een warm hart toe. Zo werden er tot vorig jaar internationale kampioenschappen voor junioren gehouden. Door de tijd heen groeide dat evenement uit tot een happening die de sterkte kreeg van een soort mini WK. Ondanks het wegvallen van een aantal belangrijke sponsors legde de organisatie het hoofd niet in de schoot en toverde ook nu weer een mooi evenement op de agenda: een zeslanden-wedstrijd voor junioren. Kleinschaliger dan vroeger, dat wel, maar sportief gezien minstens zo interessant.

Het deelnemersveld bestond uit de Verenigde Staten, Noorwegen, Denemarken, Israël, Nederland en Groot-Brittannië. Behalve het laatste land zijn deze teams in augustus ook aanwezig op het junioren WK in Rio de Janeiro. Nederland kwam verleden week in Brasserie Boudewijn als overwinnaar uit de bus. Na winst in de halve finale op Europees kampioen Israël, versloeg ons land in de finale de Verenigde Staten. Hoewel de uiteindelijke cijfers (257-214) anders doen vermoeden, was het treffen een spannende aangelegenheid. In het eerste segment keek Nederland zelfs tegen een behoorlijk achterstand aan. Dat kwam onder andere door dit spel:

Mooi geboden van de Amerikanen, die blijkbaar wel raad weten met dit soort moderne openingen.

Sjoert Brink kwam uit met zijn singleton schoppen. De leider nam het aas, speelde drie keer troef, eindigend in dummy, gooide op drie hoge ruitens zijn hartenverliezers af en speelde schoppen. Twaalf slagen, zodat Nederland 14 imps inleverde. Het spel wordt nog interessant als west met harten start. Oost neemt ♡A en speelt bijvoorbeeld ruiten na.

De leider kan op de ruitens twee schoppens en een harten afgooien, maar zal ook nog een harten op tafel moeten troeven. De leider heeft verbindingsproblemen. Als hij naar de hand gaat om de laatste troef op te halen, moet hij dat doen met een ruitenaftroever. Probeert hij dat in schoppen, dan troeft west over. Geen opgelegd pandoer, maar na de 2♣ opening wel te vinden.

Gesloten zaten OW, Schollaardt-Lagâs, in 4♠. De hartenuitkomst was voor het aas op tafel, waarna ♠6 naar de vrouw in noord liep.

Schollaardt troefde het hartenvervolg, stak over in klaveren en speelde ♠8 voor. Zuid bekende goed met de tien, daarmee het bezit van heertien suggererend. West legde troefboer en was down omdat hij nog twee ruitens verloor.

In de open kamer bleven de Amerikanen hangen in 2♦, waarna Niek Brink als noord het bieden openhield met 2♡ en prompt een doublet kreeg. Oost begon met tweemaal klaveren en switchte naar ruiten. Acht slagen voor Brink: plus 670 en twaalf imps voor Nederland.

Oost had natuurlijk troef moeten starten en vervolgen. De verdediging maakt dan twee ruitens, twee klaveren, een schoppen en een harten, tenzij de leider de onwaarschijnlijke tegensnit in ruiten neemt (de tien voorspelen).

    • Jan van Cleeff