Black metal twee minuten stil

Fans van black metal namen gisteren, tijdens de dodenherdenking, deel aan een omstreden festival. En ze waren twee minuten stil, in tegenstelling tot de cameraploegen. `Ze gingen gewoon door met interviewen.'

Haar tot over de schouders, tatoeages, piercings, kettingen, zwarte kleding. Een enkeling heeft het gezicht wit geverfd en de ogen zwart. Liefhebbers van black metal koesteren hun duistere imago. Zouden zij in de Arnhemse Goudvishal om acht uur de twee minuten stilte respecteren?

Twee cameraploegen en een dozijn fotografen en journalisten hadden zich tussen het publiek gemengd om antwoord te krijgen op deze vraag. Want door alle commotie was het black metal-festival Waking the Dead onbedoeld uitgegroeid tot een media-event. Ronduit ongepast vonden het plaatselijke comité 4 en 5 mei en een raadslid van de ChristenUnie het festival, dat kennelijk juist op de nationale dodenherdenking de doden wilde opwekken. De organisatie wilde het evenement niet afgelasten, maar had wel maatregelen getroffen. Via een pamflet op de voordeur vroegen zij de bezoekers om respect voor de twee minuten stilte. De muziek werd om vijf voor acht stilgelegd. De deejay koppelde de geluidsinstallatie aan de radio, zodat de honderdvijftig metalfans en de journalisten mee konden luisteren naar de live uitzending van de kranslegging op de Dam.

Vrijwel iedereen voldeed aan het verzoek om respect. Maar helemaal stil werd het niet. Een jongen achterin de zaal ging door met grappen maken met zijn vrienden. Metalfan Nicky uit Wageningen, geërgerd: ,,Dat mensen een beetje fluisteren, oké, maar hardop praten vind ik niet kunnen.'' Anderen stoorden zich aan de media. ,,Ze gingen tijdens de stilte gewoon door met mensen interviewen'', aldus een jongen.

Dat de black metal-fans echter niet voor de stilte maar voor de muziek zijn gekomen, werd de rest van de avond duidelijk. Na de gedwongen pauze besteeg de driemansformatie Autumnal Reaper het podium. Het ene snoeiharde nummer volgde het andere in hoog tempo op. Aan de onverstaanbare teksten kon niemand aanstoot nemen. Wel aan de zanger, die de songtitel van het nummer Eat the Christians met grote letters op zijn buik had geschreven. ,,Dat is voor de camera's. We worden beroemd, met dank aan de ChristenUnie.''

Pech voor hem: de camerateams waren allang vertrokken en het publiek was niet onder de indruk. Bezoeker Dkarn – zijn fantasynaam – vond het optreden zelfs saai. Bij de omstreden teksten van black metal-bands gaat het niet louter om de symboliek, vindt hij. ,,De inhoud bepaalt mede of je een band goed vindt. Er zijn ook christelijke metalbands, maar die zingen God is great. Dat past niet bij deze duistere muziek.''

Sommige bezoekers suggereerden dat de organisatie zich alle ellende had kunnen besparen door de eerste band een uur later, om half negen, te laten beginnen. Maar voor Peter Miesijerus, bestuurslid van de Goudvishal, was dit nooit een optie. ,,We hebben vier bands geprogrammeerd. De fans komen uit het hele land en moeten de laatste trein naar huis kunnen nemen.''

FOTO: pagina 2

    • Jacques de Groot