Beursgang wordt weer populair

De beursgang is het afgelopen half jaar niet in trek geweest. Door het veranderende beursklimaat neemt zijn populariteit weer toe.

De toekomst voorspellen is doorgaans een lastige klus. Toch komt handelen nog altijd neer op een beetje beredeneerd in een kristallen bol turen. Vol gas doorrijden of toch maar op de rem trappen? Wel investeren of niet investeren? Wel of geen ontslagen doorzetten? En voor de ondernemer die geen last heeft van de reflecties in het kristal van de bol en diep in het duister kan kijken komt ooit de vraag: wel of geen beursgang?

Een beursgang is niet het eerste waar aan gedacht wordt door iemand die van een afstandje de sfeer op de financiële markten probeert te proeven. Een korte impressie: verzekeraar Aegon maakte donderdag een winststijging van 7 procent bekend en gaf op de koop toe nog een gunstig vooruitzicht voor de rest van het jaar. Beleggers en handelaren keken elkaar eens diep in de ogen en de koers daalde in korte tijd 7 procent. Tegen het eind van vrijdagochtend kwam daar nog eens bijna 4 procent koersverlies bij. Volgens een analist had de markt een dubbelcijferige winstgroei verwacht.

Op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq is het beursgemiddelde vier dagen op rij gestegen. Daarnaast kwamen de afgelopen weken enkele grote spelers uit de technologiesector, waaronder Intel, met gunstige kwartaalresultaten. Een renteverlaging door de Federal Reserve heeft meestal een gunstig effect op de markt maar die stemming slaat weer om na een volgende winstwaarschuwing. Kortom, er is sprake van een kwetsbaar evenwicht tussen koersstijgingen en koersdalingen en dat is niet wat de ondernemer met een beursgang voor de deur graag ziet.

Daar staat tegenover dat de gezamenlijke nettowinst van bedrijven met een notering aan de Amsterdamse beurs vorig jaar in totaal 44 miljard euro bedroeg, een stijging van 84 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, zo maakte het CBS deze week bekend. Dat blijkt bij nader inzien niet van toepassing op alle beursgenoteerde bedrijven: de vier bedrijven met de grootste winststijging nemen bijna 78 procent van de nettowinstgroei voor hun rekening.

Elektriciteitsbedrijf Essent besloot deze week de beursgang ,,voorlopig in de ijskast te zetten'', aldus voorzitter Kees Wiechers. Weliswaar met als voornaamste reden dat de privatisering in de sector minder ver gaat dan de bedrijven zelf zouden willen maar het doet de vraag opwerpen, of het überhaupt verstandig is de stap naar de beursvloer te maken. Het antwoord komt niet helemaal onverwacht.

,,Het hangt af van de sector waar het bedrijf in opereert'', zegt O. Filius van de afdeling corporate finance van Fortis Bank die bedrijven assisteert bij een beursgang. ,,Op dit moment bestaat zeker meer belangstelling voor bedrijven uit bepaalde sectoren. Een half jaar geleden hoefde je niet aan te komen met een bedrijf uit de technologiesector.'' Ondanks de onduidelijke vooruitzichten op de markt is er sindsdien volgens Filius wel het een en ander veranderd. ,,Bedrijven zijn voorzichtiger geworden met de plannen voor een beursgang maar de markt ligt er nu wel beter voor. Ik zie ook dat beursgenoteerde bedrijven sneller beslissen tot een extra aandelenemissie of een converteerbare obligatielening zoals VNU gisteren. Dat is een eerste stap op weg naar een beter klimaat voor beursintroducties. Het is namelijk makkelijker om aandelen te verkopen van bedrijven die al een notering aan de beurs hebben en waarvan voldoende informatie voorhanden is. Het gaat erom of het verhaal dat de ondernemer te vertellen heeft geloofwaardig is.'' Toch is enige voorzichtigheid geboden volgens Filius. ,,Het sentiment op de beurzen is verbeterd maar dat wil niet zeggen dat je morgen met een bedrijf naar de beurs moet.''

    • Ronald Rovers