Beleggingsvrijheid top ABN Amro aan banden

De raad van bestuur van ABN Amro belegt voortaan alleen nog onder strikte voorwaarden. Zelfstandig handelen in aandelen is er niet meer bij, de bestuurders mogen alleen nog beleggen via een onafhankelijke vermogensbeheerder of hun geld stoppen in traditionele beleggingsfondsen, zo bevestigde een woordvoerder gisteren.

De maatregel is een initiatief van de ABN Amro-top zelf. De bank beklemtoont dat de maatregel los staat van de voorkenniszaak tegen voormalig Philips-topman Cor Boonstra. Tegen hem loopt een justitieel onderzoek. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol.

De bestuursleden van de bank mogen volgens de nieuwe regels wel hun geld steken in traditionele beleggingsfondsen. Want bij zo'n fonds, waarin aandelen van veel verschillende bedrijven zijn gemengd, levert voorkennis geen voordeel op. De koers van het beleggingsfonds is namelijk het resultaat van een gewogen waarde van de onderliggende aandelen.

Wil een ABN Amro-bestuurder toch in andere effecten of aandelen van individuele bedrijven beleggen, dan moet hij een onafhankelijk vermogensbeheerder inschakelen. Deze tussenpersoon krijgt hooguit enkele keren per jaar globale aanwijzingen hoe hij moet handelen. Specifiek aangeven welke aandelen gekocht moeten worden, is niet toegestaan.

De nieuwe regels golden tot voor kort als advies aan de raad van bestuur. Ze hebben nu een dwingend karakter gekregen, zei de woordvoerder.