Achtergelaten olieput Shell in Nigeria `tijdbom'

Een door Shell in 1993 afgesloten olieput in Nigeria is weer olie gaan spuiten. Tot angst van het concern.

Het verleden achtervolgt de Koninklijke/Shell Groep. Het energieconcern verliet zijn olievelden in Nigeria in 1993. Het vertrek was gehaast. Tijd om alle olieputten goed af te sluiten was er niet. Dit wreekt zich nu er een put olie is gaan spuiten. ,,Er is een ongecontroleerde eruptie van een olieput'', aldus een woordvoerder van Shell.

En meer van deze erupties zijn niet uit te sluiten. Een Shell-woordvoerder in Nigeria verklaarde tegen het Britse persbureau Reuters dat maar 2 van de 16 putten in het Yorla-olieveld, in het zuidoosten van Nigeria, goed zijn afgesloten. ,,Veertien daarvan zijn potentiële tijdbommen'', aldus woordvoerder Donald Boham.

Shell heeft een team Amerikaanse experts van Boots & Coots International Well Control naar het gebied gestuurd. Of het team al bij de spuitende olieput is aangekomen was gistermiddag nog niet bekend. Een Shell-woordvoerder in Den Haag zegt dat het olieveld wel veilig is achtergelaten. ,,Wij zijn er 8 jaar niet geweest en weten niet wat er in de tussentijd allemaal gebeurd is'', aldus de zegsman.

Milieu-organisaties zijn niet onder de indruk van de acties van Shell. ,,Ze hadden de putten allang goed kunnen afsluiten en externe reparatieteams kunnen inzetten'', zegt Paul de Clerck van Milieudefensie.

De externe teams zijn nodig omdat Shell-medewerkers zelf niet welkom zijn in het gebied, dat wordt bevolkt door de Ogoni stam. De slechte relaties met deze stam waren destijds de reden waarom Shell het gebied verliet. De bewoners waren woedend omdat de oliewinning het milieu zou vervuilen. Shell besloot weg te gaan, omdat het er niet langer veilig was voor zijn medewerkers. Shell wil graag terug en voert al enige jaren gesprekken met de Ogoni, tot nu toe zonder success.

De crisis zou een opening kunnen bieden.,,Wellicht dat de huidige situatie van invloed kan zijn op de gesprekken'', aldus een Shell-woordvoerder, die niet wil zeggen of het bedrijf de overige `tijdbommen' nu wel goed zal afsluiten.

Nnimmo Bassey van het Nigeriaanse Friends of the Earth is duidelijk. ,,Ze moeten de oliestroom niet alleen stoppen maar ook opruimen'', zegt Bassey verwijzend naar de vele lekkages. ,,Shell kan pas terugkomen als het de vervuiling opruimt en zich gedraagt als een verantwoordelijk bedrijf.''

    • Heleen de Graaf