`Zoon' Kim uitgewezen

De vermoedelijke zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is vandaag in Peking gearriveerd na door de Japanse regering te zijn uitgewezen. Hij had geprobeerd op een vals paspoort het land binnen te komen.

Tegen de Japanse douane zei de man dat hij Kim Jong-nam was, de 29-jarige zoon van Kim Jong-il. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo gisteren. Hij zou in Japan Disneyland hebben willen bezoeken.

Tokio stelt geen formele bevestiging te hebben van 's mans identiteit – Japan en Noord-Korea onderhouden geen diplomatieke relaties – en heeft hem simpelweg als ongewenste vreemdeling het land uitgezet. Kim Jong-nam is de oudste zoon van Kim Jong-il en wordt gezien als belangrijkste kandidaat om zijn vader op te volgen als leider van Noord-Korea.

Kim Jong-nam kwam uit Singapore, maar de Chinese autoriteiten hebben zonder problemen geaccepteerd dat hij naar China werd uitgewezen. China is een van de weinige landen met goede relaties met Noord-Korea en Kim Jong-nam zou vaak in China zijn geweest. Na aankomst op vliegveld Peking werd hij direct naar een vip-ruimte geleid.

Kim Jong-nam arriveerde dinsdag met twee vrouwen en een vierjarig kind op het vliegveld van Tokio. De vier probeerden als toerist met valse paspoorten van de Dominicaanse Republiek het land binnen te komen. Hij reisde onder de naam Pang Xiong, geboren in `Korea' op 10 mei 1971, de geboortedatum van Kim Jong-nam. Stempels in het paspoort tonen dat hij vorig jaar oktober en december ook Japan heeft bezocht. Dit keer werd hij echter aangehouden. Toen dit gisteren publiek werd, moest Tokio snel een oplossing zoeken. De regering wilde er geen diplomatiek incident van maken.

ACHTERGROND: pagina 5