Winst Deutsche Bank sterk geflatteerd

De winstcijfers van Deutsche Bank over het eerste kwartaal van dit jaar zijn bedrieglijk flatterend. De Duitse bank heeft een vette 1,4 miljard euro vóór belastingen gerapporteerd, die de winstverwachtingen met 40 procent overtrof. Maar kijk eens hoe dit indrukwekkende resultaat werd bereikt. 400 Miljoen van de toename is verkregen door eenmalige boekhoudkundige veranderingen – met name een zuiver boekhoudkundige winst die voortvloeit uit het op de markt brengen van een zekerheid die verband houdt met de vooruitgeschoven verkoop van aandelen Allianz. Als je dit deel van de winst wegstreept, komen de cijfers min of meer overeen met de verwachtingen.

De onderliggende prestaties geven een gemengd beeld te zien. Deutsche Bank verdient lof, omdat zij erin geslaagd is in moeilijke tijden winst te blijven maken op de aandelenhandel. Die is, na filtering van de boekhoudkundige aanpassingen, op kwartaalbasis met 57 procent gestegen, hetgeen overeenkomt met de ervaringen van de Amerikaanse zakenbanken. Maar de divisies voor bankzaken voor particulieren en het vermogensbeheer deden het minder goed. Daar is de omzet op kwartaalbasis met niet minder dan 20 procent gedaald, omdat de Duitse beleggers voorzichtiger zijn geworden. Topman Rolf Breuer had nog maar een paar maanden geleden voorspeld dat deze divisies de komende drie jaar met 30 procent per jaar zouden groeien. Tenzij de zaken snel ten goede keren, kan die voorspelling naar de prullenbak verwezen worden.

Op het huidige niveau lijkt de koers van Deutsche Bank aan de hoge kant. Hij is nu 15 procent lager dan het jaarrecord, terwijl de koersen van Goldman Sachs en Morgan Stanley met respectievelijk 30 en 40 procent gedaald zijn. Op basis van de koers/winstverhouding, exclusief de industriële portefeuille en uitzonderlijke zaken, en met toepassing van een genormaliseerde toeslag voor slechte schulden, zijn de aandelen nu duurder dan die van genoemde zakenbanken. Toch is Deutsche Bank vergeleken met hen minder winstgevend en kwetsbaarder. Tegelijkertijd halen zijn waardevolste divisies hun doelstellingen niet. Misschien is het tijd voor een herwaardering.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford