Verlies Nasdaq drukt koersen van TMT-sector

In Amsterdam voelde de technologiefondsen vanochtend de naweeën van het verlies dat gisteren in New York werd genoteerd. De Nasdaq daalde voor het eerst in vier dagen onder invloed van tegenvallende banencijfers. De AEX-index daalde vanmorgen met 0,4 procent naar 583,2 punten.

Toch waren het niet alleen de `techies' die de index drukten. ING verloor bijna 2 procent. Het aandeel was rond het middaguur 72,45 euro waard. ABN Amro verloor bijna 3 procent. De koers stond aan het eind van de ochtend op 21,90 euro. Nog een derde zwaargewicht in de index leverde in. Verzekeraar Aegon verloor bijna één procent nadat het aandeel gisteren bijna 7 procent daalde na bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers. Aan het eind van de ochtend stond Aegon op 35,30 euro.

De koers van ASM Lithography zakte bijna 2,5 procent naar 29,37 euro. UPC daalde met 2,1 procent naar 7,35 euro en KPN Qwest noteerde 1,6 procent lager op 14,62 euro. Automatiseerder Getronics steeg met ruim 4 procent naar 6,16 euro. Staalconcern Corus verloor 5 procent aan de Midkap-index nadat het bedrijf gisteren liet weten dat de in januari aangekondigde ontslagen definitief door zullen gaan. De koers stond aan het eind van de ochtend op 1,16 euro. Automatiseerder Cap Gemini verloor 9,5 procent op de koers en stond aan het eind van de ochtend op 139,10 euro.De beurs in Tokio is de laatste twee dagen van de week gesloten wegens nationale vakantiedagen. In New York werd de angst voor een aanstormende recessie gisteren gevoed door cijfers over het aantal ontslagen. De Nasdaq verloor 3,35 procent en eindigde op 2.146.2 punten, de eerste daling deze week. De Dow Jones verloor 0,7 procent naar 10.796,7 punten. Met spanning wordt uitgekeken naar het werkloosheidscijfer dat vandaag bekend wordt gemaakt. Door koersstijgingen de afgelopen dagen en beter dan verwachte resultaten van enkele grote bedrijven uit de technologiesector had de gedachte post gevat dat een recessie misschien buiten de deur kon worden gehouden.

Ook op de Europese beurzen waren beleggers in afwachting van de Amerikaanse werkloosheidscijfers. De FTSE-index in Londen steeg door de aangekondigde fusie tussen de Bank of Scotland en hypotheekbank Halifax. De koers van Halifax ging met 1,5 procent omhoog, de fusiepartner noteerde halverwege de ochtend een zeer bescheiden winst van 0,06 procent. De index stond aan het eind van de ochtend op 5.834 punten, een winst van 1,2 procent. In Parijs daalde de CAC-index met 0,1 procent naar 5.456,9 punten. De Duitse DAX-index in Frankfurt daalde met 0,1 procent naar 6.096 punten.