Traditioneel terug

Wel 80 tot 90 procent van de Nederlanders wil traditionele waarden en normen terug, zegt een peilinkje van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Een uitslag waar je alle kanten mee uit kunt. Vooral een bijval van tegen de 90 procent wekt mijn wantrouwen. Want wat zijn traditionele waarden en normen? Iedereen denkt er toch het zijne bij.

De homoseksuelen die in Nova vertelden hoe Marokkaanse jongens door hun bovenlicht naar binnen gluurden om te schelden en te dreigen, wensen met krachtige hand herstel van de vrede en tolerantie van tien jaar geleden. De Marokkaanse treiteraars wensen ,,herstel'' van heteroseksuele normen, want zij luisteren naar de Rotterdamse import-imam Khalil Moumni die waarschuwde tegen uitsterving door ,,deze ziekte''. ,,Nederland is multicultureel'', ging hij voort en hij keek er vies bij, want traditioneel is het niet. ,,Als deze ziekte zich verspreidt, raakt iedereen besmet.'' Marokkaanse jongens vertelden lachend hoe smerig ze homoseksualiteit vonden. Juist door de koele presentatie en de rustig redenerende toon van de bedreigde homoseksuelen een schokkend item.

Netwerk had eerder al de Marokkaanse jongens die verantwoordelijk waren voor een bijna-verdubbeling van het aantal anti-semitische incidenten (totaal 168 grote en kleine in een jaar) na het uitbreken van de stadsoorlog in Israël. H. Hirschfeld van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vond dat er ,,een gewenningsproces'' aan antisemitisme aan de gang was. Zij wil dus terug naar de norm van krachtig optreden tegen antisemitisme. Ik vrees dat die Marokkaanse jongeren hun antisemitische leuzen en intimidaties weer in het licht van een andere traditie bezien. Om maar niet te spreken van de onfrisse types die op grond van duistere tradities hakenkruisen op joodse kerkhoven aanbrengen. TV Noord filmde tieners in Oude Pekela die de Hitlergroet brachten. Eén had een gasmasker op. Breek ze de bek niet open over traditionele normen en waarden. Ze behoren ook tot de 90 procent uit de peiling.

De eerste Rondom Tien van het nieuwe seizoen stelde normen en waarden aan de orde. H. Maij, CDA-raadslid in Amsterdam, was op een dag bij een voetgangerslicht gaan staan om al die massa's die door rood overstaken te waarschuwen: ,,Weet u wel wat u doet?'' Daar kun je je dus ook druk over maken. Politiecommissaris Smit zei optimistisch dat de mensen wel willen maar soms niet kunnen. Politiemensen worden best wel geholpen door omstanders en door taxichauffeurs. Maar Amsterdamse afvalbakken zijn te klein geworden voor al die cafetariaverpakkingen dus gooien de mensen ze maar op de grond.

Schokkend was het verhaal van een vrouw uit Hoorn in een stampvolle trein naar Amsterdam op de ochtend van Koninginnedag. Een groep jongens had een conducteursleutel in bezit en gijzelde de trein. Ze trokken aan de noodrem en gebruikten de intercom. In de spoortunnel deden ze daarbij ook nog het licht uit. Doodeng. Een man die protesteerde werd tegen de grond gewerkt en later door omstanders ontzet. Dus toen de trein weer eens stilstond, vlak voor het Centraal Station, zijn de mensen na twee uur gevangenschap massaal over de rails uitgestapt om aan de terreur te ontsnappen.

Zijn die jongens gepakt? Dit is van een andere orde dan oversteken bij rood licht. Jongens die zoiets uithalen, missen inlevingsvermogen.

Dat gebrek aan empathie zie ook bij veel commerciële jongerenprogramma's en het publieke BNN waar de kijkers niets ontziende botheid wordt bijgebracht. De VPRO startte gisteren met een Britse scheldshow, Da Ali G Show. De blanke stand-up comedian Sacha Baron-Cohen speelt daarin een Jamaicaanse rapper die ook gasten ontvangt. Hij was subtieler, geestiger en scherper dan zijn Nederlandse equivalenten en dat maakt wel uit. Hij hoefde geen onschuldige omstanders te pesten. Grof was het af en toe wel, maar daar ben ik als beroepskijker allang aan gewend. Genoeg traditionele kijkers die het op prijs stellen.

    • Maarten Huygen