Sollicitatie Reve naar Letterkundig Museum

De brief waarmee Gerard Reve in 1957 solliciteerde naar een betrekking bij de Nederlandse Spoorwegen is gekocht door het Letterkundig Museum in Den Haag. Dat gebeurde vorig weekeinde bij de 22ste `European Antiquarian Book and Art Fair' in de RAI in Amsterdam, waar bovendien – zoals verwacht – enkele boeken voor recordbedragen van de hand gingen.

De grootste klapper was het eerste exemplaar van Paul van Ostaijens Bezette Stad (1921) waar een Vlaamse particulier bijna 45 duizend gulden voor over had, een record voor twintigste-eeuwse Nederlandse boeken.

Bezette stad `concurreerde' in de recordstrijd met een exemplaar van de eerste druk van Willem Elsschots Villa des Roses dat bij antiquariaat Aioloz in Leiden te koop was voor een kleine 40 duizend gulden. Piet van Winden van dat laatste antiquariaat was onaangenaam verrast door het Van Ostaijen-offensief van de Slegte. ,,Ik kreeg de indruk dat zij een Guinness Book of Records-wedstrijdje wilden spelen.'' Zijn exemplaar van Villa des Roses ging ook grif van de hand. ,,De beurs was nog niet open of er kwam al iemand om een koopopdracht te plaatsen voor een Nederlandse particulier.''

Aioloz had ook nog een aantal Reve-parafernalia, bijeengebracht door verzamelaar Sjaak Hubregtse, in de aanbieding. Voor een sollicitatiebrief die Reve in 1957 stuurde aan de Nederlandse Spoorwegen was veel belangstelling bij de NS, aldus Van Winden. Alle `reviana' werden verkocht, en de sollicitatiebrief werd aangeschaft door het Letterkundig Museum in Den Haag.