Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de plannen van een stichting om de neergestorte Canadese bommenwerper Vickers Wellington uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente De Ronde Venen te bergen. Ned.2, 18.20-18.45u.

Nationale dodenherdenking. Verslag van de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Nationale Herdenking op de Dam. Tevens de korte documentaire Voor de poorten van de hemel naar de hel over de laatste dagen van het concentratiekamp Vught en een verslag van herdenking daar. Ook beelden van de Waalsdorpervlakte. Ned.2, 18.45-20.40u; Ned.1 & Ned.3, 19.50-20.15u. en RTL4 & RTL5, 19.50-20.10u.

Netwerk. Portret van de 76-jarige Gerard Dreese die in de Tweede Wereldoorlog in drie kampen zat en door veel geluk aan de dood ontsnapte. Ned.1, 20.40-21.14u.

DOCUMENTAIRES

Moszkowicz en Auschwitz. De advocaat Max Moszkowicz praat over zijn ervaringen in het concentratiekamp Auschwitz en zoon Abraham brengt een bezoek aan het kamp. RTL5, 19.25-19.50u.

Terug naar Sobibor. Over het vernietigingskamp Sobibor in Polen waar in de Tweede Wereldoorlog 250.000 joden aan hun einde kwamen. Yorin, 20.10-20.25u.

PRAATPROGRAMMA

Vrijheid van spreken. Schrijvers Chris van der Heijden en Theodor Holman en historica Nanda van der Zee praten over hoe de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend gehouden kunnen worden. Yorin, 20.25-21.00u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met oud-verzetsstrijdster, beeldhouwster en vriendin van de gefusilleerde Hannnie Schaft, Truus Menger. Ook aanwezig: Katja Schuurman. RTL4, 22.55-23.55u.

FILM

Volcano (Mick Jackson, 1997, VS). Tommy Lee Jones ontfermt zich als hoofd van de Dienst Rampenbestrijding over een door een vulkaanuitbarsting belaagde metrolijn in Los Angeles in computergestuurde rampenfilm. SBS6, 20.05-22.00u., met reclame.

. Schindler's List (Steven Spielberg, 1994, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.35-23.45u., met reclame.

. Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1979, Nederland). Avontuurlijk kassucces naar autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfsema is genuanceerder dan hij op het eerste gezicht lijkt en is wel eens uitgeroepen tot de op Turks Fruit na beste Nederlandse speelfilm ooit. De studenten Rutger Hauer en Jeroen Krabbé worden Engelandvaarder. Ned.2, 20.40-23.17u.

The Memoirs of an Invisible Man (John Carpenter, 1992, VS). Werk van H.G. Wells lag nìet ten grondslag aan deze als comedy opgezette demonstratie van `speciale effecten'. Onzichtbaar geworden effectenhandelaar Chevy Chase wordt doelwit van CIA-agent Sam Neill. Net5, 20.40-22.25u., met reclame.

The Long Good Friday (John MacKenzie, 1980, Engeland). Gewelddadige en alleen al door de situering op Goede Vrijdag licht metafysische misdaadfilm. Gangsterkoning van het Oost-Londense havengebied Bob Hoskins droomt van een gemoderniseerd imperium. VRT, 21.35-23.28u.

The Cowboy Way (Gregg Champion, 1994, VS). Belegen grotestadswestern. Plattelandsjongens Kiefer Sutherland en Woody Harrelson gaan, gewapend met lasso, het geboefte van New York te lijf. SBS6, 22.00-0.10u., met reclame en Hart van Nederland.

Showdown in Little Tokyo (Mark L. Lester, 1991, VS). Onverschillig actie-vehikel voor Dolf Lundgren. Wraaklustige inspecteur versus Japanse maffia. Yorin, 22.00 -23.20u., met reclame.

. The Company of Wolves (Neil Jordan, 1984, Engeland). Angela Carters psycho-analytische variaties op het Roodkapje-thema werden gesitueerd in een Keltisch sprookjesbos, vol van even aantrekkelijke als enge mannen-wolven. Net5, 23.05-0.40u., met reclame.

. Winterschläfer (Tom Tykwer, 1997, Duitsland). Tweede speelfilm van de regisseur van Lola rennt en Der Krieger under die Kaiserin is een aantrekkelijke, doorgecomponeerde Liebestrilller over vier dertigers en een oudere boer in de sneeuw van de Duitse Alpen. Een skileraar, een vertaalster, een verpleegster en een bioscoop-operateur zijn de winterslapers uit de titel die beslissingen over de loop van hun leven voor zich uit blijven schuiven. Ned.3, 23.30-1.25u.

Time Bandits (Terry Gilliam, 1981, Engeland). Tweede soloproject van Monty Python-lid Gilliam biedt, ondanks de medewerking van Michael Palin en John Cleese, meer bizar uiterlijk vertoon dan aanstekelijke satire. Zes kleptomanische dwergen reizen door de tijd. Canvas, 23.40-1.30u.

Wayne's World 2 (Stephen Surjik, 1993, VS). Pretentieloze meligheid van puberale veertigers Mike Myers en Dana Carvey is aaneenschakeling van parodieën op diverse films. BBC1, 0.05-1.40u.

Älskar, älskar inte / Against the Odds (Mikael Hylin, 1995, Zw.). Zweeds drama over bijna-getrouwde piloot die in een rolstoel belandt. Ned.1, 0.06-1.45u.

Tunnel Vision (Clive Fleury, 1995, Australië). Patsy Kensit speelt verdienstelijke hoofdrol als politievrouw in routine-thriller met scheutje kinky seks. Seriemoordenaar laat slachtoffers achter op wijze die doet denken aan het werk van een en dezelfde schilder. RTL4, 0.15-1.55u., met reclame.

King of the Hill (Steven Soderbergh, 1993, VS). Autobiografische roman van A.E. Hotchner lag ten grondslag aan derde speelfilm van regisseur van o.a. Sex, lies and videotape en Traffic. Een fijngevoelige vertelling over de overlevingskunst van 12-jarige zoon van werkloze Jeroen Krabbé en ziekelijke Lisa Eichhorn in de depressiejaren. BBC2, 1.35-3.15u.

That Night (Craig Bolotin, 1992, VS/Fr.). Verdienstelijk drama. Begin jaren zestig beleeft populaire tiener Juliette Lewis liefdesaffaire met C. Thomas Howell. Wordt verteld vanuit het perspectief van een 10-jarig vriendinnetje (Eliza Dushku). BBC1, 1.40-3.05u.