Schrijven

Hoe kwam Al Capone aan zijn einde? Vraag het Aad Jacobs. De oud-bestuursvoorzitter van ING zal zich als eerste aanmelden als er op de buis een quiz komt over de maffia. Althans, dat zegt hij in een interview in het recent verschenen jubileumboek van ING. Jacobs, bekend vanwege zijn low profile én profielzolen, smult van boeken over Capone en de maffia.

De Feyenoord-fan heeft heimelijk de wens zelf eens een boek te schrijven, een thriller wel te verstaan. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar een tikkeltje autobiografisch moet het werkje haast wel worden. De plot heeft hij al opgetikt en die speelt zich af in de snelle, sexy wereld van investmentbanking. Of het verhaal draait om een polderbankier die het kanaal overgaat en een bankroete Britse elitebank (Barings bijvoorbeeld) opkoopt en daar vervolgens allerlei wilde avonturen (vertrekkende bestuurders, miljardenverliezen) mee beleeft, geeft hij niet specifiek aan in het interview.

Niettemin wil Jacobs, tegenwoordig commissaris bij ING, wel een tipje van de sluier oplichten. Overnames, fusies, handel met voorkennis en mooie vrouwen: het zijn allemaal ingrediënten die in zijn plot voorkomen. Jacobs bekent ook dat hij nog tevergeefs heeft geprobeerd Nick Leeson, de man die Barings om zeep hielp, te ontmoeten in zijn gevangenis in Singapore. Was hij alvast materiaal aan het verzamelen?

De vraag is nu of thrillerauteur in de dop Jacobs een rijke fantasie heeft, of blijkt hier juist uit dat ING helemaal geen saai bedrijf is.

    • Philip de Wit