Schaken

Plotseling was hij er weer. De publiciteitsschuwe Joop van Oosterom stond afgelopen week even in de schijnwerpers vanwege de bekendmaking van de verkoop van zijn belang in automatiseerder Cap Gemini Nederland. Een transactie die de in Monaco residerende zakenman ruim 360 miljoen gulden opleverde.

Wat is er gebeurd? In de zomer van 1999 besloot het Franse Cap Gemini de Nederlandse dochter, medeopgericht door Van Oosterom, van de Amsterdamse beurs te halen. Er volgde een bod maar Van Oosterom, met nog een belang van 6,5 procent, beoordeelde dit als te laag. Nee, het bedrijf zou zeker een kwart meer waard zijn, verklaarde hij. De Fransen moesten met meer over de brug komen. En niet in aandelen, maar in harde guldens of francs. Bliksemsnel breidde schaakliefhebber Van Oosterom zijn belang zelfs uit tot 10 procent.

De Fransen bleven doof voor de eisen van de Nederlander. Terwijl de overige aandeelhouders hun stukken inruilden voor Franse aandelen bleef Van Oosterom hardnekkig op zijn belang zitten. Dat heeft twee jaar geduurd.

Zou Van Oosterom al die tijd achter zijn schaakbord hebben gezeten met Cap Gemini als tegenstander? Zijn geduld is in ieder geval enigszins beloond. De Fransen bieden nu aan van Oosterom contant geld, maar het bod is niet verhoogd. Een blik op de koersgrafiek van Cap Gemini leert dat Van Oostrom twee jaar geleden beter op het aanbod van de Fransen had kunnen ingaan. De koers ligt er inmiddels als een dweil bij. Hoe dan ook, schaker Van Oostrom heeft zijn scherpte verloren. En een pak geld.

    • Mark Houben