Ramsj

Frank Prochaska: Royal bounty, the making of a welfare monarchy. Gebonden, Yale University Press 1995, van ƒ111,60 voor ƒ34,95. Nayler & Co Den Haag.

Grondige studie over de sociale rol van het Britse koningshuis, vanaf George III tot aan het huidige bewind van Elizabeth II. Toen de politieke betekenis van de kroon afnam, werd het accent verlegd naar een breed scala aan sociale activiteiten: het optreden van leden van de koninklijke familie als beschermheer of -vrouw van uiteenlopende charitatieve instellingen, financiële donaties op hetzelfde terrein, en geregelde bezoekjes aan `the underprivileged'. Dat alles is de populariteit van het koningshuis zeer ten goede gekomen, concludeert Prochaska (waarbij hij uiteraard nog geen rekening kon houden met de dood van Diana en de allerminst populaire reactie daarop van de koningin).

    • Henk Lagerwaard