Ramsj

Gerard Mulder, Paul Koedijk: H.M. van Randwijk, een biografie. Paperback, Nijgh & Van Ditmar 1988, van ƒ49,50 voor ƒ19,90. De Slegte.

Vuistdikke biografie van H.M. van Randwijk (1909-1966): schrijver van destijds (1936) roemruchte romans als Burgers in nood, drijvende kracht achter het illegale Vrij Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, en als dichter nog altijd voortlevend in zijn gulden regels `Een volk dat voor tirannen zwicht / Zal meer dan lijf en goed verliezen / Dan dooft het licht'. Vlot geschreven, met veel aandacht voor details, en gebaseerd op uitvoerig bronnenmateriaal. Ook bij De Slegte: De zaak Goudstikker van Pieter den Hollander, over de geschiedenis en de eigendomsrechten van de befaamde `Collectie Goudstikker' die tijdens de oorlog in Duitse handen viel (van ƒ34,50 voor ƒ12,90), en Het Duitse dilemma van Simon Reich en Andrei Markovits, een toekomstvisie op de politieke en economische ontwikkeling van Duitsland (van ƒ49,90 voor ƒ14,90).

    • Henk Lagerwaard