P. Krikke burgemeester Arnhem

De Amsterdamse VVD-wethouder Pauline Krikke wordt zo goed als zeker de nieuwe burgemeester van Arnhem. Zij is de belangrijkste kandidaat voor de burgemeesterspost. Krikke moet in Arnhem de VVD'er Paul Scholten opvolgen. Dat bevestigen goed ingevoerde bronnen in Amsterdam.

Krikke is de tweede wethouder van Amsterdam die tussentijds het college verlaat om burgemeester te worden. Nog onlangs werd PvdA-wethouder Guusje ter Horst benoemd als burgemeester van Nijmegen. Krikke zal in Amsterdam waarschijnlijk worden opgevolgd door VVD-raadslid John Goring. Met zijn Surinaamse afkomst wordt hij de eerste allochtone wethouder van Amsterdam.

Krikke is in Amsterdam portefeuillehouder economische zaken. Haar overstap naar Arnhem wordt in Amsterdam als verrassend ervaren. Krikke geldt als wethouder in Amsterdam niet als een zwaargewicht. Arnhem is met circa 138.000 inwoners na Rotterdam en Apeldoorn de grootste gemeente met een VVD-burgemeester.

In Amsterdam was Krikke destijds de opvolger van Edgar Peer, die na het vertrek van Frank de Grave, de huidige minister van Defensie, wethouder werd, maar later koos voor het bedrijfsleven.

Krikke wordt de vierde wethouder die tussentijds het Amsterdamse college in Amsterdam verlaat. Eerder stapten de VVD'er Harry Groen en D66'er Jikky van der Giessen op. De eerste verloor het vertrouwen van zijn fractie en de tweede koos voor een nieuwe baan.