Nieuw overleg in ziekenhuissector

De organisaties van werkgevers en werknemers in de ziekenhuizen overleggen vanavond of de impasse in hun onderhandelingen over een nieuwe CAO kan worden doorbroken. Als dit mogelijk blijkt, worden de voor maandag in de ziekenhuizen aangekondigde acties waarschijnlijk opgeschort.

De acties, in een klein aantal ziekenhuizen, betreffen onder meer een keukenstaking in Leeuwarden en een werkonderbreking van een uur in Enschede.

De werkgevers hebben inmiddels van minister Borst (Volksgezondheid) te horen gekregen hoeveel extra geld zij voor de nieuwe CAO van het kabinet ter beschikking hebben gekregen. Ook is er gesproken over de knelpunten in het overleg met de vakbonden.

De werkgevers eisten tot dusver dat de werkweek kan worden verlengd van 36 tot 38 uur. In ruil daarvoor boden ze naast een salarisverhoging van 4 procent per 1 april 2001, ook de invoering van een `dertiende maand'. De bonden voelen niets voor verlenging van de werkweek. AbvaKabo en CFO eisen een loonsverhoging van 4 procent en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,4 procent. De bond van verplegend personeel NU'91 wil daarnaast een structurele verbetering van de salarisschalen.