Minder hypotheken in eerste kwartaal

Het aantal afgesloten woninghypotheken in het eerste kwartaal is met 12 procent gedaald vergeleken met het eerste kwartaal van 2000, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend. Er werden 100.000 nieuwe hypotheken afgesloten met een totale waarde van 31,1 miljard gulden.

Het gemiddelde bedrag van de hypotheek steeg met 11 procent tot 311.000 guldenterwijl de gemiddelde verkoopprijs van een woning in vergelijking met het laatste kwartaal van 2000 gelijk bleef op 397.000 gulden. De woningprijs steeg met 13 procent in de laatste vier kwartalen.

Het CBS meldt dat de daling van het aantal nieuwe hypotheken vooral komt door een minder groot aantal oversluitingen en tweede hypotheken. Het aantal oversluitingen, oftewel bestaande hypotheken tegen nieuwe voorwaarden opnieuw afsluiten, daalde met 19 procent.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden is het aantal woninghypotheken de afgelopen vier kwartalen min of meer stabiel gebleven, aldus het CBS. In totaal hebben Nederlanders voor 643 miljard gulden aan hypotheken uitstaan. De dalende trend in de huizenmarkt komt ook tot uiting in de bestedingen van consumenten voor februari die het CBS ook publiceerde. Deze index voor consumptieve bestedingen steeg die maand met 0,8 procent vergeleken met dezelfde maand in 2000, de kleinste stijging sinds juli.

Het CBS zegt dat de verlaging samenhangt met de BTW verhoging naar 19 procent van 17,5 procent begin dit jaar. De verhoging, een onderdeel van de herziening van het belastingsstelsel, zorgde ervoor dat consumenten grote aankopen zoals auto's, ijskasten en meubels in de laatste maanden van 2000 deden.

In het vierde kwartaal van 2000 was de consumptie groei nog 3,9 procent en 3,8 procent over het hele jaar. De bestedingen aan diensten vertoonde een groei van 3,4 procent met de hoogste groei voor vervoer, communicatie en zakelijke diensten. Ongeveer 60 procent van de consumptieve bestedingen wordt besteed aan diensten.