Mexico, 1986

Voetballer Diego Maradona zou zijn windbuks al lang hebben getrokken, zo hevig werd de Argentijnse minister van Economische Zaken Domingo Cavallo het afgelopen weekeinde in Washington belaagd door de pers. De inzet is er naar. Argentinië voert een verbeten strijd om de peso te behoeden voor de ondergang.

Cavallo wist het IMF het afgelopen weekeinde te overtuigen van zijn hervormingsplannen: begrotingsdiscipline én op economische groei gerichte maatregelen. Dat maakte de weg vrij voor continuering van een bestaand hulppakket van 39,7 miljard dollar, en een herstructurering (`swap') van rond 20 miljard aan uitstaande korte-termijnschulden met overwegend Europese banken.

Het neteligste probleem blijft intussen Argentinië's wisselkoersregime. Al tien jaar is de peso in een koers van 1 op 1 vastgeklonken aan de Amerikaanse dollar. Deze currency board heeft Argentinië verlost van een verleden van valuta-instabiliteit en hyperinflatie. Het nadeel is dat Argentinië zich in snel tempo met zijn sterke peso/dollar uit de internationale exportmarkt heeft geprijsd. Zodat de koppeling steeds onhoudbaarder werd.

Zie daar Cavallo's tweede oplossing: het vervangen van het bestaande systeem door een koppeling van de peso aan een gemiddelde van de dollar en de euro. Het nieuwe systeem moet ingaan als dollar en euro een koers van 1 op 1 bereiken. De Senaat moet nog fiat geven, maar het Argentijnse Huis van Afgevaardigden ging woensdag met grote meerderheid akkoord.

Het is de vraag of dat iets oplost. Als de euro vervolgens opnieuw terugzakt, dan wordt de aflossing van de 130 miljard dollar aan uitstaande buitenlandse schuld flink duurder. Om maar te zwijgen van particuliere dollarschulden van Argentijnen. Als de euro verder stijgt tegenover de dollar, dan verliest Argentinië opnieuw concurrentiekracht tegenover het buitenland. Zodat het plan enkel lijkt te werken als dollar en euro op gelijke hoogte blijven. Bovendien is van een vorig plan, het totaal ,,dollariseren'' van de economie, dat werd gelanceerd tijdens een crisis in 1999, nooit meer wat gehoord.

De Europese financiële wereld in de City blijft daarom sceptisch, en kredietbureau Moody's herhaalde woensdag zijn voornemen om de `rating' van Argentijnse schulden van het al lage B2 opnieuw af te waarderen. Dat zou de rente extra opdrijven, en het probleem weer groter maken.

Cavallo staat daarmee voor de Herculestaak om, zonder hulp, vanaf het middenveld de Club van Londen te omspelen en te scoren. Dát lukte Diego Maradona (WK 1986, tegen Engeland) nu net weer wel.

    • Maarten Schinkel