Met een vals paspoort naar Disneyland

Waarom reist de zoon van de Noord-Koreaanse leider op een vals paspoort naar Disneyland? Omdat het nu nog kan.

Alsof niets hem kon deren keek de vermoedelijke zoon Kim Jong-nam van de Noord-Koreaanse leider vandaag in de televisiecamera's. De Japanse autoriteiten hadden hem ongemerkt het land uit kunnen laten gaan. Maar ze kozen ervoor hem de laatste tien meter van het busje naar de vliegtuigtrap te laten lopen onder het oog van tientallen televisiecamera's. De 29-jarige Kim Jong-nam leek onaangedaan. Met de uitdrukking `wie doet me wat?' op zijn ronde, papperige gezicht keek hij rond over het vliegveld alsof hij nog even een laatste herinnering in z'n netvlies wilde branden.

Waarom probeerde Kim met valse paspoorten Japan binnen te komen? Volgens de Japanse krant Sankei Shinbun heeft hij tijdens ondervragingen door de douane gezegd: ,,De valse paspoorten [heb ik] voor tweeduizend dollar per persoon in de Dominicaanse Republiek gekocht. Ons doel was een bezoek aan Disneyland.'' Kim reisde met twee vrouwen en een vier jarig kind. ,,Familie'', aldus Kim, die niet ontkend heeft inderdaad Kim Jong-nam te zijn.

Een Korea-specialist zei gisteravond voor de Japanse televisiezender Asahi dat deze verklaring van Kim zeer wel de waarheid zou kunnen zijn. Zijn vader Kim Jong-il wordt later dit jaar zestig – een speciale leeftijd in Azië – en zou dan zijn opvolger moeten aanwijzen. ,,Dan wordt het onmogelijk voor de zoon om nog incognito de wereld rond te reizen'', aldus deze specialist.

Noord-Korea heet een communistische staat te zijn maar wordt veelal beschouwd als een semi-koninkrijk. De huidige leider Kim Jong-il nam het leiderschap van zijn vader over. De echte Kim Jong-nam kreeg een elitaire opleiding in Genève en Moskou. Voor Japan had hij gezien de gevoelige relatie waarschijnlijk nimmer een visum gekregen. Tot op de dag van vandaag beschuldigen Noord-Koreaanse media Japan van imperialisme en militarisme. De landen zijn in moeizame besprekingen over het aangaan van diplomatieke relaties waarbij Noord-Korea hoge financiële eisen stelt als schadeloosstelling voor de oorlog. Tegen deze achtergrond past ook de snelle, geruisloze oplossing die Japan heeft gekozen.

Het incident past in een andere naam die Noord-Korea heeft. ,,Het is een maffia die zich voordoet als een regering'', zei James Przystup van de National Defense University in Washington afgelopen jaar in het Amerikaanse blad U.S. News and World Report. De reden is dat Noord-Koreaanse diplomaten regelmatig worden opgepakt voor drugssmokkel. Noord-Korea is bijzonder armlastig sinds de ineenstorting van het communistische blok. Nu de steun van de Sovjet-Unie is verdwenen zou het zijn deviezen bij elkaar schrapen via productie en export van chemische drugs als amfetaminen. Tegen die achtergrond klinkt het minder vreemd als de `kroonprins' van dit imperium op een vals paspoort de wereld rondreist om met zijn gezin pretparken te bezoeken. De vraag is of zijn vader hem na dit incident als kroonprins handhaaft.

    • Hans van der Lugt