Macedonisch leger valt aan

Het Macedonische leger heeft gisteren en vandaag een nieuw offensief ontketend tegen de guerrillastrijders van het Nationale Bevrijdingsleger UÇK.

Sinds zaterdag hebben de Albanese UÇK-strijders in het noorden van Macedonië in totaal tien leden van de Macedonische strijdkrachten gedood.

Met gevechtshelikopters en artillerie openden de Macedonische strijdkrachten gisteren het vuur op UÇK-stellingen rond het dorp Vakšince, vlakbij Kumanovo, tegen de grens met Servië en Kosovo aan. Tevoren waren de rond vierduizend inwoners van Vakšince opgeroepen de wijk te nemen. De beschietingen door het leger werden vanuit de omgeving van het dorp beantwoord met mortiervuur. Gisteravond werd het vuren gestaakt, maar vanochtend hervatten de Macedoniërs de aanval.

Vorige week zaterdag doodden UÇK-strijders in het grensgebied met Kosovo vier Macedonische soldaten en vier Macedonische politiemannen die op patrouille waren. Woensdag werden nog eens twee soldaten gedood en één ontvoerd door de Albanezen, die zeggen te vechten voor een verbetering van hun rechten binnen Macedonië.

De nieuwe gevechten hebben de internationale gemeenschap al direct gealarmeerd. Van de kant van de Europese Unie en de NAVO werd gisteren een beroep gedaan op de beide partijen terughoudendheid te betrachten. De secretaris-generaal van de NAVO, Lord Robertson, veroordeelde de guerrilla-acties van het UÇK en riep de Albanese gemeenschap in Macedonië op haar ,,legitieme aspiraties'' op een vreedzame wijze kenbaar te maken.

De Britse ambassadeur in Macedonië, Mark Dickenson, waarschuwde gisteren dat ,,het zogenaamde Nationale Bevrijdingsleger een burgeroorlog wenst''. Volgens hem wil 99 procent van de inwoners van Macedonië, inclusief de Albanese minderheid, niets van het UÇK weten. Volgens de ambassadeur bestaat het gevaar dat gewone burgers de wapens opnemen. ,,En als zij de methoden van het UÇK gaan hanteren, betekent dat een burgeroorlog,'' aldus de ambassadeur.