Krijg De Cetem

Tussen 1923 en 1950 verscheen in Amsterdam en Rotterdam de krant De Cetem. Cetem staat voor Centraal Telefonisch Mededeelingsbureau. Dit handelsbureau, dat een berichtendienst onderhield, was opgericht door Simon S. Weyl. Sinds 1924 verscheen De Cetem op zondagavond. Hij bevatte alle sportuitslagen van die dag. De krant werd uitgevent met de kreet: ,,Alle uitslagen!'' Voor Amsterdammers was dit een schot voor open doel. Al snel ontstond de verwensing krijg de cetem, waarmee werd bedoeld: krijg alle (huid)uitslagen bij elkaar.

De krantenjongens hadden het niet makkelijk. Zij werden achternagelopen door straatschoffies die riepen: ,,De Cetem, De Cetem, steek 'm in je reet en vergeet'm.''

Een vergelijkbare verwensing is krijg de Vaz Dias. M.S. Vaz Dias (1881-1963) had in Amsterdam een persbureau dat als eerste nieuwsberichten uitzond via de radio. In die uitzendingen zullen ook sportuitslagen te horen zijn geweest.

    • Ewoud Sanders