In Zeeland is het vergeven van de Duitsers

Vleesvervangers, vaccinfabrikanten, Zeeuwse hotels, en de minister van Landbouw, allemaal profiteren ze van de MKZ-crisis. Deel 4 van een serie: het toerisme.

Nauwkeurig legt ramptoerist Podo Palzereit (50) een brand vast die woedt aan boord van een vrachtschip. Met zijn videocamera in de aanslag staat de Duitser op de kade van de Rotterdamse haven, in Madurodam. Terwijl hij filmt, schuifelt een meute toeristen langs de oer-Hollandse bouwpakketten. Het is donderdag en erg druk in miniatuur Nederland. Op de Erasmusbrug staat continu een file van mensen, met af en toe een kinderwagen.

Palzereit is ,,gewoon naar Nederland gekomen'', mond- en klauwzeer, of niet. Dat de Duitse media spraken over ,,Ferkeleien an der Grenze'' (oftewel `smeerlapperij aan de grens') en ,,MKS-Infektionsherd'', vindt hij overdreven en heeft hem niet weggehouden. ,,Wij hebben in Duitsland toch ook verschillende dierenziektes gehad.''

Hoewel de MKZ-epidemie de toeristenindustrie in de besmette gebieden hard heeft getroffen, tal van natuurparken moeten dicht blijven, lijkt het aantal toeristen dat de rest van Nederland heeft bezocht nauwelijks te zijn gedaald. De landelijke organisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) schatte het aantal buitenlandse bezoekers tijdens de paasdagen op 825 duizend. ,,Normaal zijn het er 50 duizend meer'', zegt TRN-voorlichter R. van den Anker, ,,maar het slechte weer verklaart die daling.'' De toeristen zijn dus niet zozeer weggebleven, maar naar andere plekken gegaan.

Welke toeristische bedrijven hebben van deze verschuiving geprofiteerd? Van den Anker wil ze ,,met enige aarzeling en met het begrip winnaars tussen aanhalingstekens'' wel aanwijzen. Allereerst de kustgebieden die massaal Duitse toeristen trekken, zelfs als het weer slecht is: ,,Duitsers willen per se uitwaaien en trekken desnoods een regenjack aan.'' Ook MKZ lijkt hen hier niet van te weerhouden. Vooral Zeeland zit volgens Van den Anker overvol.

Het Toeristisch Bureau Zeeland kan de drukte beamen. Het aantal toeristen tijdens de paasdagen schat woordvoerster Tempelman op 200 duizend. De bezettingsgraad van hotels, bungalows en campings lag volgens haar tussen de 75 en 95 procent. ,,Het is hier vergeven van de Duitsers'', zegt S. van Rijswijk van Miniatuur Walcheren, het Zeeuwse Madurodam. De attractie trekt meer bezoekers dan normaal. Evenals het park Waterland Neeltje Jans, dat de watersnood van 1953 uitlegt. ,,Het is hier boven verwachting druk'', lacht woordvoerder M. de Vaan. Per dag komen er tweëenhalf duizend bezoekers. ,,Dat is tien procent meer dan normaal. Terwijl het weer nog niet erg mooi is geweest.''

Steden en attractieparken zijn volgens de TRN de andere `winnaars'. ,,Daar komen juist veel Nederlandse toeristen op af. Die kennen dat uitwaaigevoel allang en gaan iets anders doen.'' Het drukke Madurodam bevestigt dit beeld. Terwijl iets minder Duitsers het park bezochten, is het aantal Nederlanders alleen maar toegenomen. ,,We hebben niet te klagen'', zegt S. de Nooijer. Toch blijft ze liever sceptisch: ,,Je weet nooit waarom mensen komen of wegblijven.''

Ook de musea profiteren. In Madame Tussaud, dat ,,tijdens Pasen erg goed heeft gedraaid'' is het bezoekersaantal met tien procent gegroeid en is het ook in de meivakantie ,,heerlijk druk'', aldus een woordvoerder. Per week komen er in het Rijksmuseum tienduizend bezoekers meer dan normaal. Een woordvoerster is een van de weinigen die de link met de MKZ-crisis durft te leggen. ,,Je mag ons best als winnaar zien'', zegt ze zonder de aarzeling van de aanhalingstekens.

,,Het gaat gewoon heel erg goed'', zegt ook H. Ter Balk van Amsterdam Tourist Board. ,,Onze hotelbezetting is met 85 procent de hoogste van Europa. Toch wil woordvoerder Van den Anker van Toerisme Recreatie Nederland het ten minste één keer gezegd hebben: ,,De MKZ-crisis kent meer verliezers dan winnaars.''

    • Frank Provoost