Homo-beweging woedend op imam

Homoseksualiteit is ,,schadelijk voor de samenleving'' en ,,als de ziekte zich verspreidt, kan iedereen besmet raken. Daar zijn wij bang voor''.

Met deze uitspraken, gisteravond in Nova, heeft imam Khalil el-Moumni van de Rotterdamse Annasr moskee zich de woede van de Nederlandse homo-beweging op de hals gehaald. De Marokkaanse imam staat echter niet alleen. Volgens secretaris M. Gaffer van de Stichting Welzijn voor Moslims is homoseksualiteit ,,een ziekte die behandeld moet worden door een psycholoog of een neuroloog, net als bij een drugsverslaafde''.

De belangenorganisatie van homo's COC en de Gay Krant maken zich zorgen over ,,de toenemende agressie'' van een deel van de islamitische jongeren tegenover homo's en lesbiennes. ,,In islamitische wijken is fysiek geweld en dreigende taal tegen homo's normaal geworden'', zegt hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant. ,,Dat moeten we keren.'' De belangenorganisaties willen een debat over het onderwerp.

Liberale moslims hebben moeite met praktiserende homoseksualiteit, maar wijzen haar niet direct af. Voor strengere moslims ligt dat anders. Imam Ahmed el-Helou van het Moslim Informatie Centrum stelt dat praktiserende homoseksualiteit ,,verboden'' is. ,,Zo staat het in de koran. Geen discussie mogelijk, je hoeft ook verder niet te zoeken naar redenen.''

Een aanklacht tegen de imam El-Moumni ziet Krol niet direct zitten, omdat in het verleden gebleken is dat de vrijheid van godsdienst relatief veel ruimte biedt voor mogelijk discriminerende uitspraken. Het is bovendien de vraag, aldus Krol, of de imam de koran uitlegde of reageerde op agressie van Marokkaanse jongeren. ,,Als dat laatste het geval is, is het schandalig. Dat had hij moeten afkeuren.''

M. Gaffer veroordeelt geweld tegen homoseksuelen scherp. ,,Dat mag nooit! Dat is een zonde.'' Maar hij vindt homoseksualiteit ,,een vervloeking'' en is van mening dat homo-leiders en politici verkeerd bezig zijn. ,,Zij die homoseksualiteit promoten en wetten aannemen, openen deuren en zullen worden vervloekt. En als ze doorgaan met propageren zijn we straks allemaal vervloekt. Net als het volk van Lot.'' El-Helou zegt dat er ,,veel geslachtsziekten voortkomen uit homoseksualiteit, misschien bedoelde de imam dat''.