FBI houdt Chinezen bij Lucent aan

De FBI heeft gisteren drie Chinese medewerkers van technologiebedrijf Lucent gearresteerd op verdenking van het stelen van software die aan staatsbedrijf Datang Telecom Technology in Peking werd geleverd.

De gearresteerden zijn twee Chinese wetenschappers en hun, eveneens Chinese, assistent. Ze vormden een joint venture met het bedrijf in Peking, die volgens het openbaar ministerie in New Jersey was opgezet voor de marketing van het product en ,,het Cisco (internetbedrijf) van China'' moest worden. Officier van justitie Robert Cleary zei dat geen beschuldigingen zijn geuit dat Datang Telecom op de hoogte zou zijn geweest van de diefstal.

De gestolen software, ter waarde van honderden miljoenen dollar, was bestemd voor Lucents PathStar systeem, dat internet serviceproviders in staat stelt goedkope spraak- en datadiensten aan te bieden. PathStar, dat inmiddels is vervangen, had een marktaandeel in de VS van meer dan 90 procent, goed voor een omzet van 100 miljoen dollar in 2000, zegt het dossier van het openbaar ministerie.

De Chinese onderneming van de drie Lucent-medewerkers met Datang Telecom zou in september aanstaande van start gaan, aldus Cleary. ,,In dit informatietijdperk is het moeilijk je een groter gevaar voor de belangen van een bedrijf [Lucent] voor te stellen.''

De drie Chinezen, van wie er twee op een zakenvisum in de VS verbleven, werden gisteren direct door de rechter in Newark gehoord, maar ze waren nog niet beschikbaar voor commentaar. Ze zijn aangeklaagd wegens samenspanning tot het plegen van fraude met netwerktechnologie. Daarop staat een maximumstraf van vijf jaar cel en 250.000 dollar boete. De twee Chinese wetenschappers stonden bekend als ,,eminente'' leden van Lucents technische staf in het hoofdkantoor in Murrey Hill, New Jersey. De woorvoerder van het technologiebedrijf kon nog niet zeggen hoeveel schade Lucent door de diefstal lijdt. Lucent heeft in februari de autoriteiten gewaarschuwd dat materiaal en intellectuele eigendommen waren ontvreemd. Het PathStar-systeem werd uit de markt genomen vóór de diefstal werd ontdekt. Deze zaak is de zoveelste tegenvaller voor Lucent, dat lijdt onder teruglopende resultaten.