EL INDIO

Cuba is een vruchtbare broedplaats voor trompettisten met een voorliefde voor het vermengen van jazz en latijnse ingrediënten. Zo bracht het conservatorium van Havana klinkende namen voort als Arturo Sandoval, Chapotin en Jorge Varona. Van de nieuwste lichting afgestudeerden geldt Mario Morejón Hernández als een van de meest belovende blazers.

Deze jonge virtuoos met de bijnaam El Indio kreeg zijn praktijklessen van niemand minder dan Chucho Valdes die hem al op 18-jarige leeftijd uitnodigde voor een internationale tournee. Later deelde hij het podium met onder meer Wynton Marsalis en Woody Shaw. Hernández onderscheidt zich van zijn illustere voorgangers door een wat meer ingehouden stijl. Terwijl Sandoval c.s. het hardblazen op de toppen van het hoog tot een typisch Cubaans stijlkenmerk hebben verheven, kiest El Indio voor kracht door intensiteit. Vooral zijn bugelspel is van een fluwelen zachtheid en kent mooie nuances. Dat Hernández zijn hand niet omdraait voor het betere spierballenwerk bewijst hij in het voortrazende `A Tiempo' en het met Santería-ritmes gelardeerde `En Playa'.

El Indio: Nuevos Horizontes (Tamarindo Records, FDM 36620-2) Distr. Culture.

    • Edo Dijksterhuis