Een wedstrijd met twee verliezers

Als de grootste verliezer na het 2-2 gelijkspel tegen Ajax luisterde RKC-coach Martin Jol gisteravond knarsetandend naar het relaas van zijn collega Co Adriaanse. ,,Ik blijf Co een vreemde snoeshaan vinden'', mopperde Jol, nadat de trainer van Ajax zijn opvallende concept met rechtsbuiten Van der Meyde als diepste spits had uitgelegd als de ideale remedie tegen een veredelde counterploeg als RKC. ,,Adriaanse toont alleen respect voor ploegen die zich braaf laten afslachten door Ajax. Daar doe ik dus niet aan mee.''

Jol had gisteravond in Waalwijk meer redenen om zich te beklagen, want na alweer de elfde remise van zijn ploeg lijkt RKC definitief afscheid te moeten nemen van zijn Europese ambities. Met nog drie duels voor de boeg is de huidigenummer zeven van de eredivisie afhankelijk van misstappen van de naaste concurrenten FC Utrecht en Vitesse om zich nog te plaatsen voor de UEFA Cup. Gehandicapt door het ontbreken van de geschorste verdedigers Nascimento en Lameij verspeelde RKC bovendien een vlotte 2-0 voorsprong tegen Ajax, dat voor de vierde keer verzuimde de marge met Feyenoord te verkleinen. Daardoor moeten de Amsterdammers volgende week de klassieker tegen hun rivaal winnen om aanspraak te blijven maken op deelname aan de Champions League.

Hoofdschuddend bestudeerde Jol gisteravond de stand van de eredivisie. Slechts vijf punten scheiden het nietige RKC met een begroting van slechts dertien miljoen gulden – de kleinste in de eredivisie – van Ajax, dat bijna tien keer zoveel kan besteden. Vol trots meldde RKC-voorzitter Jan Snoeren dat de verlenging van het contract met de hoofdsponsor flink wat geld oplevert. Maar Jol beseft dat die inkomsten bij lange na niet toereikend zijn om de charmante club daadwerkelijk een hoofdrol te laten spelen in de eredivisie. ,,Noem het Haagse bluf, maar geef mij tien miljoen extra voor investeringen in de selectie en RKC speelt volgend seizoen mee voor het landskampioenschap'', zei Jol.

En glimlachend: ,,Dat kan ik ook gemakkelijk beweren, want het gebeurt toch niet. Slechts 6.000 toeschouwers in dit stadionnetje leveren ook te weinig inkomsten op. Toch had ik wel eens willen zien waar RKC had gestaan als we naast Hoogendorp over een tweede, scorende spits konden beschikken. Maar ik worstel met een dilemma. Ik wil ook graag jonge spelers inpassen. Dan moet ik dus accepteren dat een pas 20-jarig talent als Redan meer tijd nodig heeft om zich als een afmaker te manifesteren. Tegelijkertijd zullen we opnieuw spelers moeten verkopen om de ploeg te verversen. En als je eerlijk bent, heeft dit cluppie het fantastisch gedaan, wanneer we als zevende eindigen.''

Mocht Jol zich dus ergeren aan het betoog van Adriaanse, die benadrukte dat Ajax in de tweede helft zeven jonge spelers op het veld had staan? ,,Makkelijk zat als je Arveladze op de bank laat zitten'', zei Jol. ,,Wat moet ik met die clichés? Jan Wouters haalde vorig seizoen met Ajax meer punten dan Adriaanse nu en werd toch ontslagen. Maar ik ken Co toch? Hij wil dat elke ploeg tegen Ajax één-op-eén speelt om na afloop te kunnen zeggen dat de tegenstander zo leuk heeft meegewerkt. Voor RKC is hij nooit zo lief, omdat we de laatste jaren aardige resultaten tegen Ajax hebben geboekt.''

Adriaanse had zich daarom opzichtig aangepast aan de Brabantse club, die gisteravond voor de zestiende keer dit seizoen in eigen huis ongeslagen bleef. Voor het eerst sinds vorig jaar keerde de langdurige geblesseerde Amerikaan O'Brien terug in de basis als rechtsback, al was dat geen verrassing na de wanprestatie van de gepasseerde Vierklau, vorige week tegen NAC. Opmerkelijk was wel de tijdelijke verbanning van Arveladze naar de reservebank, omdat Adriaanse met Van der Meyde en Van der Gun wilde gokken op de ruimte achter de verdediging als hij RKC kon dwingen het spel te bepalen. Die strategie kon na welgeteld 23 seconden de prullenbak in.

Ajax-middenvelder Witschge had geen antwoord op een demarrage van zijn directe tegenstander Petrovic en na de voorzet van de slimme Joegoslaaf liet doelman Grim de bal kinderlijk door zijn handen glippen. RKC-spits Hoogendorp profiteerde gretig van die blunder. In de 12de minuut kreeg hij zijn vijftiende treffer van dit seizoen ook al op een presenteerblad aangeboden. Dit keer maaide de Finse verdediger Pasanen over de bal heen, waardoor Hoogendorp keeper Grim simpel kon passeren: 2-0. Witschge liet zijn zwakke openingszetten echter volgen door ragfijne passes, waarna hij in de 16de minuut op aangeven van Galasek met een strak schot Ajax terug in de wedstrijd bracht.

Na rust draafde Arveladze alsnog op voor de onzichtbare Van der Gun en dit keer viel het doelpunt al na 50 seconden. De behendige rechtsbuiten Ikedia prikte de bal achter RKC-doelman Van Dijk, nadat Van der Meyde met verdediger Van den Berg in zijn rug de weg vrijmaakte voor zijn kleine teamgenoot: 2-2. Vervolgens dicteerde Ajax het spel, maar demonstreerde het dezelfde aanvallende machteloosheid als tegen NAC.

Met gemengde gevoelens keek Jol terug op ,,een wedstrijd van extremen'', die RKC definitief tot toeschouwer degradeerde in de bizarre strijd om Europees voetbal.

    • Robèrt Misset