Duitse luchthavens plat door staking piloten van Lufthansa

Piloten van Lufthansa hebben het vliegverkeer op de grote Duitse luchthavens urenlang lamgelegd. Ze eisen voor de komende vier jaar een loonsverhoging van 30 procent. De directie wil niet verder gaan dan een salarisstijging van 10 tot 17 procent.

Gisteren besloot de overgrote meerderheid van de pilotenvakbond (Vereinigung Cockpit) tot een staking nadat wekenlange salarisonderhandelingen met de werkgevers waren vastgelopen. In totaal stemde 96 procent van de pilotenvakbond voor de staking. Rond 90 procent van de 4.200 Lufthansa-piloten is lid van de bond.

De staking, die 12 uur duurde, heeft vandaag op de Duitse luchthavens urenlange vertragingen veroorzaakt. Reizigers moesten rekenen met vertragingen van zes tot zeven uur. In totaal werden vanochtend 190 van de 260 Lufthansa-vluchten geannuleerd, met 13.000 passagiers.

Op Schiphol gingen vanochtend twee vluchten van Lufthansa van en naar Frankfurt, en twee vluchten van en naar München niet door.

De pilotenvakbond heeft aangekondigd de komende maand elke donderdag 24 uur te zullen staken als de salariseis niet wordt ingewilligd. Woensdag worden de onderhandelingen met de werkgevers voortgezet. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de luchtvaartmaatschappij, dat er voor langere tijd wordt gestaakt. In 1996 hielden de piloten een waarschuwingsstaking van twee uur. Dat kostte het bedrijf 20 miljoen mark. De huidige salariseis zou Lufthansa zo'n 200 tot 300 miljoen mark kosten.

Bij het Duitse publiek bestaat onbegrip voor de extreem hoge salariseis van de piloten. ,,Waanzinnig, waarom moeten zij zoveel verdienen?'' kopte het boulevardblad Bild. Zelfs de conservatief-liberale Frankfurter Allgemeine Zeitung vraagt zich af: is 600.000 mark voor een piloot wel nodig? Ja, vindt Georg Fongern, woordvoerder van de pilotenbond. Duitse piloten verdienen veel minder dan hun internationale collega's, aldus de vakbond. Topman Jürgen Weber van Lufthansa zei gisteren voor het begin van de staking bereid te zijn tot een dialoog. Hij noemde de staking ,,overbodig''.