Doden opwekken op Dodenherdenking

Op de avond dat Nederland de doden herdenkt, wordt in Arnhem een black metalconcert gehouden. ,,Zoiets doe je niet'', zeggen gemeente en het lokale comité 4 en 5 mei.

Even voor acht uur vanavond verzamelen zich op het Kerkplein in Arnhem ongeveer duizend mensen voor de jaarlijkse dodenherdenking.

Hemelsbreed een paar honderd meter verder wordt op dat moment in de Goudvishal, een podium voor subcultuur, het Waking the Dead Black Metal festival gehouden.

Op het podium staan bands met onheilspellende namen als Liar of Golgotha, Cirith Gorgor, Autumnal Reaper en Sauron.

Voorzitter J. Meijer van het Arnhemse 4 en 5 mei comité noemt het ,,ronduit grof'' dat er tijdens dodenherdenking een dergelijk concert wordt gehouden. Ook gemeenteraadslid P. van Dijk van de Christenunie vindt dat dit niet kan. ,,Wij trekken in Arnhem heus niet de oorlog naar ons toe, maar de Tweede Wereldoorlog heeft hier net iets meer betekenis. Dan ga je niet op 4 mei een festival houden met de naam Waking the Dead.''

,,Achteraf gezien misschien misplaatst, maar de naam is bedoeld als grap'',reageert medewerker R. Kraaienhaar van de Goudvishal. ,,Wij wilden niet provoceren, alleen maar aangeven dat wij in een andere tijd leven.''

De liefhebbers van krijsende zang en harde gitaarsolo's hebben volgens hem wel degelijk enig historisch besef. Daarom wordt in de Goudvishal om acht uur twee minuten stilte in acht genomen. ,,Hypocriet'', noemt Meijer dit gebaar dat door raadslid Van Dijk als nietszeggend wordt afgedaan. ,,Dan neem je of het één, of het ander niet serieus.'' Van Dijk is vanwege zijn geloofsovertuiging extra gepikeerd door de namen en het repertoire van de deelnemende bands. ,,Geef me je bloed te drinken, geef me dampend vlees'', citeert Van Dijk uit de songteksten van de band Liar of Golgotha. Golgotha is de plaats waar Jezus Christus is gekruisigd is. ,,Dan gaan ze dus dat ook nog even ontkennen.'' En Sauron, weet Scholten, is de heerser van het kwaad uit de boeken van Tolkien. ,,De hele avond wordt in de Goudvishal dus de dood en het rijk van het kwaad aanbeden. Dat doe je niet op 4 mei.''

In de Goudvishal zijn ze wel geschrokken van de commotie maar niet van plan het festival af te gelasten. ,,Wij zijn open op vrijdag, zaterdag en zondag. Voor ons is dit een gewone vrijdag'', zegt Kraaienhaar.

Raadlid Scholten kondigt aan in de raadsvergadering van maandag vragen te gaan stellen aan wethouder J. Bouman van cultuur. Dan zal hij ook fijntjes in herinnering brengen dat de Goudvishal jaarlijks 20.000 gulden subsidie van de gemeente krijgt.

,,In Nederland mag je schijnbaar geen discussie voeren over de vrijheid van culturele uitingen. Dat taboe wil ik wel doorbreken.''

    • Martin Steenbeeke