Delta Lloyd ziet winst eerste kwartaal met zes pct groeien

Delta Lloyd Nuts Ohra heeft weinig last van de economische verslapping en verwacht in 2001 een duidelijke groei in omzet en winst te genereren. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de nettowinst met 6 procent naar 69 miljoen euro.

De kwartaalcijfers werden vooral gedragen door de verzekeringstak, waarvan het resultaat met 22 procent steeg tot 75 miljoen euro. De bankendivisie echter zag de winst kelderen met 82 procent naar 2,8 miljoen euro door de tegenvallende provisie-inkomsten. Maar het hypotheekbedrijf, onderdeel van de divisie, had een goed kwartaal en verstrekte voor 221 miljoen euro aan nieuwe leningen waardoor de totale portefeuille steeg naar 4 miljard euro, aldus Delta Lloyd Nuts Ohra.

De omzet in de bankendivisie daalde met 25 procent naar 25 miljoen euro en was er mede debet aan dat de totale omzet van de groep met 4 procent daalde naar 1,58 miljard euro. Ondanks de vertraging van de economische groei in Nederland (de thuismarkt is de belangrijkste voor het bedrijf) verwacht Delta Lloyd dat de winst dit jaar ,,duidelijk'' zal groeien, wat neerkomt op een verhoging van 7 tot 12 procent.

,,Als de marktontwikkelingen niet verder verslechteren, moeten we een basis hebben voor een duidelijke stijging van premie-inkomen en winst'', zei voorzitter Niek Hoek. In 2000 realiseerde Delta Lloyd een nettowinst van 288 miljoen euro, een stijging van 20 procent.

De winststijging zal vooral komen van de schade- en zorgverzekeringen en synergievoordelen van de fusie tussen Delta Lloyd en Nuts Ohra. Daarnaast is het bedrijf bezig de vermogensbeheer- en bankverzekeringsactiviteiten in Duitsland en België uit te breiden. De directie zegt dat tal van de fondsen van het bedrijf het nog altijd beter doen dan de internationale benchmarks. De divisie vermogensbeheer heeft een vermogen van 7 miljard euro, waarmee het op de vierde plaats staat in Nederland.