Dallas schakelt Utah uit in NBA

In de eerste ronde van de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) heeft Dallas Mavericks vannacht verrassend Utah Jazz uitgeschakeld. In Salt Lake City verloor de ploeg van Karl Malone en John Stockton de vijfde en beslissende partij met 84-83.

Het was de tweede verrassing in de eerste ronde. Eerder deze week schakelde Charlotte Hornets Miami Heat uit. Titelfavorieten als LA Lakers, Philadelphia 76'ers, San Antonio Spurs en Sacramento Kings plaatsten zich deze week voor de halve finales in de Eastern en de Western Conference.

De Jazz won de eerste twee wedstrijden, in Salt Lake City, waarna de Mavericks de stand in Dallas weer gelijktrokken. Alles wees erop dat de Jazz de laatste wedstrijd, voor eigen publiek, opnieuw met een overwinning zou bekronen. De thuisploeg was met een voorsprong van veertien punten aan het laatste kwart begonnen.

De Mavericks keerden de rollen om en hielden de adem in toen Bryon Russel van de Jazz in de slotseconden een driepunter miste, zijn ploeggenoot John Stockton in de rebound de bal veroverde en Karl Malone vervolgens een schot miste toen het eindsignaal klonk. In het Delta Center was het oorverdovend stil toen na vier keer twaalf minuten de stand 83-84 op het scorebord bleef staan. Topscorer bij de Mavericks was Michael Finley, met 33 punten. Tegenstander in de halve finale is San Antonio, de kampioen van 1999.

Dallas beleeft een wederopstanding. De ploeg van internetmiljardair Mark Cuban en coach Don Nelson, liefkozend Nellie genoemd, bereikte voor het eerst in elf jaar de play-offs, met een jong, atletisch team. Geen ploeg in de NBA stond zo lang droog als de Mavericks, maar vooral na een sterk slot van de reguliere competitie kwam daar verandering in. Utah Jazz, door coach Jerry Sloan opgebouwd rond de 37-jarige Malone en de 39-jarige John Stockton, stond voor het achttiende achtereenvolgende jaar in de play-offs. In tegenstelling tot de Mavericks presteerde de Jazz juist bijzonder slecht aan het einde van de competitie. Vannacht won jeugdig enthousiasme het van ervaring.

Toronto Raptors en Minnesota Timberwolves spelen zaterdag 13 oktober in Keulen een demonstratiewedstrijd. Beide ploegen zullen elk één keer aantreden tegen teams uit Europa.