Britten schonden mensenrechten

Het doden van tien IRA-leden door Britse agenten en soldaten was een schending van de mensenrechten. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vanochtend geoordeeld. Het hof kende voor het eerst in een dergelijke zaak een schadevergoeding toe: 10.000 pond voor elk van de families. Advocated betoogden eerder dat de Noord-Ierse veiligheidstroepen er een shoot-to-kill-beleid op na hielden. Het hof vonniste in vier afzonderlijke zaken dat de Britse overheid Artikel 2 van de Europese conventie, over `het recht op leven', had geschonden. Eén van de zaken betrof acht IRA-leden die een bom in een laadschop een politiebureau wilden binnenrijden in Loughall (Armagh). Ze werden gedood in een hinderlaag van politie en de SAS, een Brits eliteregiment.