Boon-bibliograaf brengt werk zelf uit

Bibliograaf Jan Van Hattem biedt zijn bibliografie van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon (1912-1979) te koop aan aan de leden van het Louis Paul Boon Genootschap. Publicatie van het vijftienhonderd pagina's tellende werk was tot nu toe gestuit op onenigheid tussen Van Hattem en zijn opdrachtgever het L.P. Boon-documentatiecentrum in Antwerpen, dat onder leiding staat van Boons biograaf Kris Humbeeck. De vijftienhonderd pagina's tellende bibliografie zou niet voldoen aan de vooraf afgesproken criteria.

Ernst Bruinsma van het Boon-centrum vindt dat de secundaire bibliografie, met artikelen van anderen over Boon, niet up-to-date is. ,,Na Boons dood is er nog veel over hem geschreven, maar dat vind je nauwelijks terug bij Van Hattem,'' aldus Bruinsma. Kritisch is Bruinsma ook over de vele citaten die Van Hattem uit het werk van Boon heeft geplukt. ,,Mijns inziens horen citaten niet thuis in een bibliografie.''

Al in oktober vorig jaar spraken het Boon-centrum en Van Hattem over de kwestie. Bruinsma: ,,Wij hebben Van Hattem erop gewezen dat relatief kleine wijzigingen de bibliografie publicabel zouden maken. Maar hij wilde niets wijzigen, en sindsdien hebben we geen contact meer met hem gehad.'' Van Hattem verbleef deze week in Aalst, de Belgische plaats waar Boon vroeger woonde.

Nu Van Hattem heeft besloten de bibliografie op cd-rom (voor ƒ95,–; op diskette voor ƒ75,–) te verkopen aan de ruim vierhonderd leden van het Louis Paul Boon Genootschap, is het onwaarschijnlijk geworden dat de bibliografie nog in boekvorm zal verschijnen, zegt Bruinsma: ,,Van Hattem heeft ieder snippertje Boon boven water gekregen. Het is gekkenwerk om dat nogmaals te doen.''

De bibliografie van Van Hattem bevat talloze wetenswaardigheden. Zo blijkt Boon op initiatief van toenmalig hoofdredacteur Laurens ten Cate jarenlang `Boontjes' (columns) voor De Friese Koerier te hebben geschreven. De bibliografie gaat niet alleen over boeken: ook een elpee waarop hij zijn `Boontjes' voorleest, komt aan de orde.