Bijbels geloof voor Máxima

Echte papenvreters zouden nog kunnen gaan denken dat Rome zelf er de hand in heeft. Want de katholieke acties om aanstaand koningin der Nederlanden Máxima Zorreguieta te bewegen haar eigen geloof te behouden, beginnen verdacht veel op een georganiseerde campagne te lijken.

Aartsbisschop Simonis begon, zij het heel voorzichtig. Direct na de persconferentie waarop Máxima vertelde te denken over een overgang naar de hervormde kerk, zei Simonis een eventuele bekering ,,jammer'' te vinden. Inmiddels haast zijn woordvoerder zich te zeggen dat Simonis de beslissing van Máxima om protestant te worden ,,natuurlijk zal respecteren''. De religieuze keuze van Máxima is een ,,delicate kwestie'' en het hoofd van de katholieke kerk in Nederland wil ,,geen olie op het vuur gooien''. Niettemin, meldt de woordvoerder, ,,hoopt kardinaal Simonis dat iedereen die katholiek is, ook katholiek blijft. Ook Máxima.''

Kort na de opmerkingen van Simonis zette de jonge priester Roderick Vonhögen op zijn site `rknieuws.net' een petitie op touw onder de titel `Máxima, blijf katholiek!'. Vonhögen benadrukt op de site dat de oproep ,,niet bedoeld is om Máxima onder druk te zetten: integendeel. De petitie pleit juist voor ruimte om zelf te bepalen welk geloof je vasthoudt, zonder druk van buitenaf''. Volgens Vonhögen wordt het tijd dat het Huis van Oranje het goede voorbeeld geeft en door middel van een gemengd huwelijk ,,kiest voor de oecumene''. De petitie telt al 357 virtuele handtekeningen.

Vorige week kwam de katholieke campagne pas echt goed op gang. KRO-kopman Fons de Poel schreef een stomende open brief in het tv-blad Studio. ,,Lieve Máxima, ik heb voor mindere vrouwen de rode loper uitgelegd.'' Waarna een aantal waarschuwingen volgt: ,,Je kunt op je Argentijnse klompjes aanvoelen dat jou op de weg naar de troon nog een hindernis wacht: de poging van fundamentalistische protestanten om jou als boegbeeld van de natie Nederlands Hervormd te maken. Doe dat niet Máxima! Doe mij dat niet aan!''

Zondag nam het KRO/RKK-programma `Kruispunt' de fakkel over. Katholieke beroemdheden als Antoine Boddar, Herman Finkers en Dries van Agt deden een beroep op Máxima de warme katholieke moederschoot niet de rug toe te keren. De uitzending was ludiek bedoeld, vertelt eindredacteur Leo Fijen, maar had een serieuze ondertoon. ,,In deze tijd van vervagende religieuze grenzen denk ik dat een gemengd koningspaar een belangrijke voorbeeldfunctie zou kunnen hebben. Bovendien: uit een enquête van ons blijkt dat meer dat 91 procent van de Nederlandse bevolking geen enkel bezwaar heeft tegen een katholieke koningin. Wat zitten we dan nog te zeuren, denk ik dan.''

Dat het koningshuis hervormd moet zijn, is nergens wettelijk vastgelegd. De in 1814 voor één jaar opgenomen bepaling dat de `souvereine vorst' der Nederlanden `van de gereformeerde eredienst' diende te zijn, werd al in de Grondwet van 1815 geschrapt. Sinds 1983 hoeft het staatshoofd zelfs helemáál geen religie meer te hebben: de Wet op de beëdiging bepaalt dat het volgende staatshoofd bij de kroningsceremonie kan kiezen uit uit de eed of de gelofte.

De traditie wil echter dat de Oranjes hervormd zijn. En die traditie leeft nog steeds, zij het vooral nog in orthodox-calvinistische kring. ,,De calvinisten zijn de beste orangisten'', zegt C. Blenk, dominee in de Oranje-stad Delft. ,,Er is een historische band tussen het onstaan van Nederland in de Tachtigjarige Oorlog, de Reformatie en Oranje. In traditioneel hervormde kring wordt dat zeker nog zo gevoeld.'' Ook Blenk zegt het: Máxima moet natuurlijk zélf kiezen. Toch hoopt hij dat als ze zich tijdens haar `oriëntatie' zal laten ,,overtuigen''. ,,Ik gun iedereen een bijbels geloof. U ook.''

    • Steven Derix