AGA-KOOKKUNST IN 1933 (1)

Bij de ingrediënten in het boek worden zelden of nooit hoeveelheden vermeld. En als je maten en gewichten in de kookinstructies tegenkomt is dat een bofje. Was het koken en stoken op antraciet van een Aga-oven in 1933 nog reuze ingewikkeld, de samensteller van het allereerste Aga-kookboek, Abrose Heath, ging er van uit dat er aan de kookkennis van de gebruikers niets ontbrak en dat zij wel wisten welke kookplaat of oven er moest worden ingeschakeld. De Aga-cooker, een uitvinding van de Zweed Gustaf Dalén, werd door Bell's Heat Appliances in Groot Brittanië, het land met de meeste Aga-fornuizen, geproduceerd. In eerste instantie was het een kachel waar je ook op kon koken. Tegenwoordig wordt de Aga meer als fornuis gebruikt en is de verwarming bijzaak. Helemaal uitzetten kun je de Aga niet en menige Aga-bezitter valt, bij zomerse temperaturen, bijna flauw van de hitte in de keuken. Uit deze kritische noot blijkt al dat ik geen Aga begeer. Ik kook veel liever op gewoon gas dat zich subtieler laat regelen. In geen enkele restaurantkeuken is een Aga te vinden. Onlangs deed de Engels-Italiaanse kokkin Valentina Harris in The Sunday Times deze uitspraak: ,,Een Aga is alleen geschikt om na een zeiltocht spijkerbroeken op te drogen.''

Trots vermeldt de uitgever van het eerste Aga kookboek dat de meeste omslagen van kookboeken ongeschikt zijn voor gebruik in de keuken, maar dat de kaft van hún boek waterafstotend én afwasbaar is! De Aga-recepten van Ambrose Heath (Creoolse konijnensoep, aubergines op z'n Turks, lever met olijven, bacon en appel) zouden zo in het tijdschrift Elle-Eten van 2001 passen. Vandaag uit dit boek een recept voor hambroodjes, die als ontbijt of bij een picknick gegeten werden. Bereiding: Kook de aardappels gaar en maak ze fijn. Meng de fijngesneden ham, de boter, de losgeklopte eieren, zout en peper, nootmuskaat en peterselie erdoor. Vorm er kleine broodjes van. Leg de broodjes op een met bakpapier belegde bakplaat. Bestrijk de bovenkant met eidooier. Bak ze ongeveer 10 minuten in een matig warme oven.

    • Anne Scheepmaker