Winst van Shell door duur gas op record

Vooral door fors hogere gasprijzen en raffinagemarges heeft de Koninklijke/Shell Groep opnieuw een recordwinst gemaakt. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de nettowinst met 23 procent tot 3.855 miljoen dollar vergeleken met het eerste kwartaal van het vorige jaar.

Dat heeft het Nederlands/Britse energieconcern vandaag bekendgemaakt. Het is voor de vijfde keer op rij dat Shell een recordwinst boekt. De netto-omzet nam in het eerste kwartaal met 8 procent toe tot 40,1 miljard dollar.

De meeste winst boekte Shell weer bij Exploratie en Productie, namelijk 2.847 miljoen dollar, 21 procent méér dan een jaar geleden, hoofdzakelijk het gevolg van ,,65 procent hogere gerealiseerde prijzen voor gas''. De olieprijs lag met gemiddeld 25,80 dollar per vat (toonaangevende Brent-olie) iets lager dan de 26,95 dollar per vat een jaar eerder.

Ook bij de twee andere sectoren (Olieproducten en Downstream-gas en elektriciteit) boekte Shell fors betere resultaten. Zo verdubbelde bijna de raffinagemarge als gevolg van laag aangehouden olievoorraden in de Verenigde Staten tot 7,05 dollar per vat tegenover 3,75 dollar per vat vorig jaar. Alleen bij Chemie daalde de winst met 83 procent tot 53 miljoen dollar. Daarbij gaat het in alle gevallen om het aangepaste nettoresultaat op basis van actuele kosten.

Per aandeel Koninklijke, dat 60 procent van het concern bezit, steeg de winst met 23 procent tot 1,08 dollar. Per aandeel Shell Transport, dat de overige 40 procent bezit, steeg de winst 36 procent tot 10,6 pence.

Zowel de Koninklijke als het Britse Shell Transport is in het eerste kwartaal begonnen met de koop van eigen aandelen. In totaal is voor 1,4 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht, aldus Shell.

Aan investeringen en exploratiekosten gaf het concern 2,8 miljard dollar uit, dat is 1,3 miljard dollar méér dan vorig jaar. Eén miljard dollar daarvan werd betaald voor de overname van het Australische Fletcher.

Intussen probeert Shell nu al bijna twee maanden lang het Amerikaanse gasbedrijf Barrett Resources over te nemen. Afgelopen maandag wees Barrett het eind vorige maand verhoogde bod van Shell (tot 2,4 miljard dollar) van de hand. William Cos, de op een na grootste beheerder van gaspijpleidingen in de VS, overweegt ook een bod op Barrett uit te brengen. Om concurrerende bieders de pas af te snijden heeft Shell gisteren het bestuur van Barrett aangeboden over alle aspecten van zijn bod te onderhandelen, inclusief de prijs.