Winst van Aegon stijgt met 7 procent

Aegon heeft voor eerst geen dubbelcijferige winstgroei laten zien. De nettowinst van de verzekeraar is onder meer door een aanzienlijke groei in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal met 7 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal in 2000. De nettowinst kwam uit op 535 miljoen euro of 1,18 miljard gulden. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt.

De nettowinst per aandeel steeg in het eerste kwartaal met 8 procent van 0,38 vorig jaar euro naar 0,41 euro. Vooral de activiteiten in de Verenigde Staten deden het goed. De nettowinst nam daar met 15 procent toe. De Nederlandse verzekeringsmarkt liet een winststijging van 12 procent tot 172 miljoen euro zien. De omzet nam met 9 procent toe tot 8,2 miljard euro. Aegon handhaaft de eerder uitgesproken winstverwachting, zo verklaarde bestuursvoorzitter K. Storm. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, rekent het bedrijf voor 2001 een stijging van de nettowinst en de winst per aandeel tussen de 10 en 15 procent.

De winst voor belastingen uit bancaire en beleggingsproducten nam in Nederland met 50 procent toe tot 15 miljoen euro. Volgens het verzekeringsconcern bestaat er ,,een groeiende belangstelling voor alternatieve spaar- en beleggingsproducten''.

Ondanks het winstcijfer en de gunstige vooruitzichten reageerden beleggers vanochtend afwijzend op de cijfers van de verzekeraar. De koers van het aandeel daalde gedurende de ochtend op de Amsterdamse beurs met 5,7 procent naar 36,10 euro. Volgens analist A. Ploegh van Effectenbank Stroeve is de belangrijkste reden dat Aegon voor het eerst geen dubbelcijferige winstgroei laat zien. ,,De koersreactie is overtrokken.'' De cijfers liggen volgens de analist enigszins beneden de verwachting van 549 miljoen euro winst. Vooral de verkoop van `leasingactiviteiten' heeft voor de verzekeraar een lagere bijdrage aan de winst opgeleverd.