Wagner blijft heftig omstreden in Israël

Het Israëlische parlement heeft gisteren eenstemmig de directie van het Israël Festival opgeroepen af te zien van het ten gehore laten brengen van de ouverture van Die Walküre, een opera van de Duitse componist Richard Wagner. Het muziekstuk zal worden uitgevoerd door het Berlijns Philharmonisch Orkest. De Israëlische regering staat achter de oproep.

,,Toen Hitler, zijn naam moge worden uitgewist, werd gevraagd wie zijn geestelijke vader was antwoordde hij: Wagner'', zei Shaul Yehalom van de Nationale Religieuze Partij, die het spoeddebat over het concert had aangevraagd. Volgens Yehalom speelt het laten uitvoeren van Wagners muziek de ontkenners van de holocaust in de hand. Avraham Hirchson van Likud zei zich niet te kunnen voorstellen dat de dirigent van het Berlijns Philharmonisch Orkest, de joodse dirigent Daniel Birnbaum, Wagner ten gehore wil brengen omdat ,,ook zijn familie in de gaskamers van de nazi's is vermoord''.

Minister Ra'anan Cohen herinnerde de directie van het Israël Festival eraan dat de schatkist het festival subsidieert. Hij zei dat het voor de 330.000 overlevenden in Israël van de holocaust onaanvaardbaar is dat in het joodse land muziek van Wagner wordt gespeeld die de joden naar de gaskamers begeleidde.

Dirigent Daniel Birnbaum zei echter in een vraaggesprek met de Israëlische televisie dat hij vermenging van kunst en politiek onaanvaardbaar vindt. Mocht de directie van het festival inderdaad besluiten, onder druk van de regering en het parlement, om Wagner van het programma te schrappen, dan overweegt Birnbaum niet naar Jeruzalem te komen.

Pogingen om Wagner in Israël te spelen zijn in 1981 en nog vorig jaar in Rishon leZion door het publiek verstoord. De muziekzender van radio Israël speelde onlangs wel een groot deel van Wagners oeuvre. Jossi Tal-Gan, de directeur van het festival, zei gisteravond dat hij het verzoek om Die Walküre te schrappen ter overweging aan het festivalbestuur zou voorleggen. Hij keerde zich echter tegen politieke censuur op een organisatie die zich bezighoudt met kunst. Veertig procent van de kaarten voor het concert is inmiddels al verkocht.

    • Salomon Bouman