VS geven ASML toch groen licht

De Amerikaanse overheid heeft haar verzet opgegeven tegen de overname van de Californische Silicon Valley Group (SVG) door het Nederlandse bedrijf ASM Lithography (ASML), een grote producent van chipmachines. Wel moet ASML binnen zes maanden een omstreden bedrijfsonderdeel van SVG, dat precisielenzen voor militaire satellieten produceert, proberen te verkopen. Mocht dit niet lukken, dan blijft dit onderdeel onder toezicht staan van de Amerikaanse autoriteiten.

Dit heeft het Veldhovense ASML vanochtend bekendgemaakt. De afgelopen weken ontstond grote onzekerheid over de acquisitie van SVG, nadat het Amerikaanse ministerie van Defensie samen met andere overheidsinstellingen vraagtekens zette bij de overname. Volgens hen zou bij overname de nationale veiligheid in gevaar worden gebracht. De Amerikanen vrezen dat hoogwaardige lenstechnologie kan terechtkomen in landen als China. Een zogeheten commissie van buitenlandse investeringen, die deel uitmaakt van het ministerie van Financiën, heeft geëist dat ASML ,,strategische alternatieven'' onderzoekt voor het bedrijfsonderdeel.

Het gaat om Tinsley Laboratories, dat slechts 2 procent omvat van de omzet van SVG.

Om de impasse te doorbreken is op hoog politiek niveau, onder anderen door minister Jorritsma (Economische Zaken), overleg gevoerd tussen Nederland en Amerika. Ook president Bush en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, hebben zich met de affaire bemoeid.

ASML tracht al sinds oktober vorig jaar toestemming te krijgen voor het inlijven van SVG.

Met de overname, waarmee ASML wereldwijd marktleider wordt, is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard dollar (bijna 4 miljard gulden). ASML verwacht de transactie nu binnen enkele weken af te ronden.