Vodafone moet diep in de buidel tasten

De financiering door Vodafone van zijn Japanse overname met behulp van een aandelenuitgifte van 3 miljard pond sterling is niet goed gevallen op de markt. Maar ook de deal zelf roept gemengde gevoelens op. Het goede nieuws is dat Vodafone een sterke positie verwerft in de tweede economie van de wereld. Het slechte nieuws is dat het Britse telecomconcern nog steeds niet de controle heeft over Japan Telecom of zijn mobiele dochter J-Phone. De situatie lijkt een beetje op die in de VS, waar Vodafone een minderheidsbelang heeft in Verizon Wireless, een enigszins pijnlijke positie.

Vodafone heeft een economisch belang van 60 procent in J-Phone, het strategisch belangrijke onderdeel van Japan Telecom. Maar door de ingewikkelde structuur van de onderneming en haar moederbedrijf, heeft Vodafone geen beslissende stem in het bestuur. Op geen enkel niveau in de drieledige ondernemingsstructuur - dat van Japan Telecom zelf, de houdstermaatschappij J-Phone of de regionale werkmaatschappijen van J-Phone - heeft Vodafone een meerderheid van de stemmen.

Het ligt voor de hand wat Vodafone zou doen als het Britse telecomconcern het voor het zeggen had. Het zou de drie bestuursniveau's bij elkaar voegen, zodat er slechts één J-Phone zou overblijven. Het zou vervolgens de samenwerking tussen J-Phone en de rest van de over de wereld verspreide bezittingen van Vodafone bevorderen - om betere deals met toeleveranciers te kunnen sluiten, zijn nieuwe wereldwijde dataverbindingen te lanceren, enzovoorts. Tenslotte zou het het netwerk van vaste telefoonverbindingen van Japan Telecom afstoten, dat 3 miljard pond sterling waard is.

Jammer genoeg kan Vodafone dit alles niet doen - althans, nog niet. Het krijgt slechts vier of vijf directeuren in de 29-koppige raad van bestuur van Japan Telecom. Dus het kan alleen maar zaken voor elkaar krijgen, als het een consensus weet te smeden. Dat is niet zo makkelijk, omdat het management van Japan Telecom aan zijn onafhankelijkheid gewend is. Uiteindelijk is Japan zo belangrijk voor Vodafone dat het vermoedelijk wel zijn zin zal krijgen. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet het waarschijnlijk de formele controle over Japan Telecom overnemen - en dat zou wel eens veel geld kunnen gaan kosten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon