Treinrover Biggs wil terug

,,No f****** way!'', antwoordde hij vorig jaar nog op de vraag of hij ooit in zijn vaderland wilde terugkeren. Maar Ronnie Biggs, de man achter The Great Train Robbery, die sinds 1965 voortvluchtig is en in Rio de Janeiro woont, heeft zich bedacht.

,,Ik ben een ziek man. Mijn laatste wens is om als Engelsman een pub in Margate binnen te lopen en een pint bitter te bestellen'', liet hij het boulevardblad The Sun vanochtend weten. In een geschreven vraaggesprek, want praten kan Biggs (71) niet meer, sinds zijn derde hersenbloeding.

Per e-mail heeft hij Scotland Yard gevraagd hem inreispapieren te bezorgen. Hij wil zich ,,op Heathrow laten arresteren en overgeven aan het loop van het recht''. De Yard bevestigde vanochtend een e-mail te hebben ontvangen ,,van iemand die zich Biggs noemt'', maar weigerde in te gaan op de inhoud.

Biggs beroofde met vijftien kornuiten in 1963 de nachtelijke posttrein van Glasgow naar Londen en maakte 2,6 miljoen pond buit (omgerekend 50 miljoen pond nu), waarvan een groot deel nooit is teruggevonden. Na de overval, waarbij de machinist met een ploertendoder in elkaar werd geslagen, werd hij snel gearresteerd en tot dertig jaar cel veroordeeld. Het was de tiende keer dat Biggs, begonnen als kruimeldief, in de gevangenis kwam. Maar hij ontsnapte na vijftien maanden, leidde een jaar een pension in Australië en kwam via Argentinië en Bolivia in 1970 in Brazilië terecht, waar een journalist hem herkende.

Drie keer leek het doek daar alsnog voor hem te vallen. In 1981 werd hij ontvoerd naar Barbados door een bende Britten die losgeld eiste. Eerder leken de Brazilianen hem te willen uitleveren aan Londen, maar omdat Briggs Braziliaanse vriendin zwanger werd, ging dat niet door. De zonnige wet van Brazilië verbiedt uitlevering van ouders met jonge kinderen. En ook aan een nieuw uitleveringsverdrag ontsnapte Biggs via een beroepsprocedure.

Met de intussen overleden gebroeders Kray heeft Biggs nu het imago van een romantische gangster: ruwe bolster, blanke pit. Van zijn vermeende fortuin heeft hij nooit genoten. In Rio bleef het sappelen. Eerst als timmerman, later als de bekende ex-treinrover. Zo deed hij radiocolums met tips voor toeristen om je niet te laten beroven. Voor 25 dollar mocht je met hem op de foto. ,,Het spijt me alleen dat ik mijn eerste vrouw niet meer zie'', zei hij vorig jaar. ,,Maar verder heb ik nergens spijt van.''

    • Hans Steketee