Telegraaf somber over advertenties

Uitgever De Telegraaf houdt voor dit jaar rekening met een sterk verminderde nettowinst als het aantal advertenties in de kranten blijft tegenvallen. In de praktijk betekent dat een een daling van 30 procent.

Vooral dagblad De Telegraaf, met een oplage van 808.000 exemplaren de grootste krant van Nederland, heeft de eerste zestien weken van dit jaar last gehad van de tragere groei van de economie in Nederland.

Dat heeft bestuurslid Fred Arp vanochtend bekend gemaakt op de aandeelhoudersvergadering van de uitgever in Amsterdam. ,,Als die advertentieontwikkeling zich over geheel 2001 voortzet kunnen de bezuinigingen niet voldoende zijn om de winstdaling op te vangen.''

De Telegraaf boekte, vooral door een investering in internet van 60 miljoen gulden, ook afgelopen jaar een forse winstdaling. De nettowinst daalde van 143 tot 107 miljoen gulden bij een omzet van 1,8 miljard gulden. De uitgever gaat onder meer bezuinigen op zijn uitgaven voor internet. Arp: ,,Maar wij willen toch proberen om op een aantal belangrijke gebieden zoals auto's en wonen marktaandeel te behouden of zelfs te veroveren. Wij verwachten dat onze internetactiviteiten pas in 2003 geen verlies meer zullen maken.''

Ontslagen zijn niet aan de orde, zei Arp. ,,Wij garanderen werk en inkomen. Wel willen we inventariseren of er overtolligheid is en mogelijk gaan we mensen binnen het concern herplaatsen.''

De 47-jarige Arp werd vanochtend voorgesteld als het nieuwe gezicht van het concern tegenover beleggers. Hij volgt daarbij L. van Aken op die eind dit jaar met vervroegd pensioen gaat. Arp is sinds 1997 lid van het bestuur, dat geen voorzitter heeft. Daarvoor was hij accountant bij Deloitte & Touche in Leiden. De Telegraaf is geïnteresseerd in de overname van tijdschriften van uitgever VNU die momenteel worden geveild. ,,Maar wij kunnen het niet als geheel kopen'', zei Arp, ,,omdat ons marktaandeel, dat nu zo 10 procent is, zou stijgen tot 80 procent.'' VNU biedt zijn Nederlandse tijdschriften (Libelle, Margriet, Nieuwe Revu) volgens Arp alleen als één geheel te koop aan. Mogelijke kopers zijn ook financiële partijen. ,,Misschien komen wij dan later aan de beurt'', aldus Arp.

De winstwaarschuwing komt niet onverwacht. ,,De advertentie-inkomsten dalen en de papierprijzen stijgen'', zei analist Herman Huizinga van bank Theodoor Gillissen, ,,maar zij zijn altijd wel een beetje bangig met hun prognoses. Hun voorspellingen zijn net zo goed als die van analisten.''