Tafeltennisser mag toch lijm gebruiken

Tafeltennissers mogen hun batjes voorlopig blijven lijmen. In een speciale vergadering deed de wereldtafeltennisbond ITTF, gisteren tijdens de WK in Osaka, geen principiële uitspraak over de kwestie. Spelers plakken kort voor een wedstrijd het rubber op hun batje, waarbij mogelijk (te) veel schadelijke stoffen worden ingeademd.

Het ITTF-bestuur behandelde de `lijmkwestie' gisteren, maar kwam slechts tot de uitspraak dat het gebruik van de gewraakte lijm in de toekomst niet meer nodig hoeft te zijn. ,,We gaan snel met vertegenwoordigers van de tafeltennisindustrie praten of er batjes te ontwikkelen zijn die het lijmen overbodig maken'', zei ITTF-voorzitter Shahara. ,,Het is nu niet de tijd voor meer veranderingen. De ITTF is niet van plan het spel verder te vertragen.''

Eerder werd wel de puntentelling en de grootte van de bal aangepast: van een doorsnede van 38 naar 40 millimeter. Die laatste maatregel is vooral bedoeld om het spel aantrekkelijker te maken voor het (tv-)publiek.

Het lijmen werd in 1995 verboden, maar die maatregel werd later teruggedraaid. De spelers gebruiken de lijm zodat het rubber `zweeft' en er een katapultachtige reactie ontstaat. Recente onderzoeken in Japan tonen aan dat bepaalde stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid.