Selectie Theater

Cornelis Vreeswijk, de troubadour van IJmuidenJules Croiset speelt en zingt het levensverhaal van de Nederlandse dichter-zanger die vooral in Zweden beroemd werd. 5 t/m 9 mei Bellevue, Amsterdam.

Art

Edwin de Vries, Hans Kesting en Paul de Leeuw in Yasmina Reza's geraffineerde komedie over moderne kunst en vriendschap. In de strakke regie van Gijs de Lange staat alles op springen. T/m 1 juni Oude Luxor, Rotterdam.

City

Mini & Maxi als middelpunt van feestelijk variété met muzikale slapstick, acrobatiek, jongleerkunst, tapdans, transformatie-magie en spectaculair stuntwerk van skaters. T/m 29 juli nieuwe Luxor-theater, Rotterdam.

Nijntje de musical

Feestelijke ode aan de fantasie, waarin de figuurtjes van Dick Bruna fleurig tot leven zijn gebracht door Ivo de Wijs, Joop Stokkermans en regisseur Bruun Kuijt. Piepkleine liedjes en avontuurtjes in matinees voor piepklein publiek, en Eva Poppink is onweerstaanbaar als Nijntje. 4 mei Amersfoort De Flint; 5 mei Roosendaal De Kring; 6 mei Rijswijk Schouwburg.

De Familie Tót

Het decor in Dirk Tanghes nieuwe voorstelling is zwart-wit, maar de inhoud bevat nuances. Een braaf gezinnetje laat zich terroriseren door een verzenuwde legerleider: het is oorlog en men hoopt op een wonder. Worden we pas beloond als wij ons vernederd hebben? De Hongaarse schrijver István Örkény schreef een bijtende parabel die Tanghe van cartoon-achtige beelden voorzag. 8 mei Groningen; 10 mei Veenendaal.

Het rookkwartier

Pijnlijke grappen in het rookkamertje van een ziekenhuis, door Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt (Echte Mannen). 5 mei Helmond Het Speelhuis.

Diana

Vera Mann schittert in een eenpersoonsmusical over de verongelukte prinses, al hadden de liedjes puntiger gekund. 5 mei Dordrecht Kunstmin; 8 mei Hengelo Schouwburg; 9 mei Zwolle Odeon.

Huis van Bernarda Alba

Indrukwekkend spelende Anne-Wil Blankers tiranniseert haar zeven dochters in grimmig, erotisch geladen drama van het Nationale Toneel. 7 t/m 8 mei Haarlem Schouwburg.

Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen

Minou Bosua en Ingrid Werner, alias de Bloeiende Maagden, spelen cabaret over de zin van het leven, als een spannende quiz met diverse kandidaten en harde vragen. 5 mei Spijkenisse De Stoep; 8 mei Stadskanaal Geert Teis; 9 mei Veghel De Blauwe Kei.

En verder

42nd Street Een musical als een schuimtaart, met massale tapdans, weelderige tableaus en vakwerk van Angela Schijf, Mariska van Kolck, Bart Oomen en Gerrie van der Klei. T/m 13 mei Den Bosch Theater aan de Parade; Veni Vidi Vici Vaart, fantasie, flair en veel multi-culturele grappen in het cabaret-debuut van Najib Amhali. 4, 5 mei Capelle aan de IJssel Isala Theater; 8 mei Meppel Ogterop; 10 mei Maastricht Theater aan het Vrijthof; De pianostemmer Cabaretier Bert Klunder speelt een somberaar die grappig is ondanks zichzelf. 10 mei Cuyk Streekschouwburg.