Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met de inmiddels 80-jarige dochter van de Duitse generaal Hans Oster die in 1945 werd gefusilleerd wegens zijn aandeel in de mislukte aanslag op Hitler in 1944 onder leiding van luitenant-kolonel Claus Schenk von Stauffenberg. Ned.2, 18.20-19.05u.

Van gewest tot gewest. Over het toenemend aantal kapellen en wegkruizen in Limburg die in ernstig verval zijn geraakt of zijn gestolen en verdwenen. Ned.3, 19.00-19.30u.

Netwerk. Reportage over de zoektocht van Astrid Röhl naar het graf van haar vader die tijdens de April-Meistaking van 1943 in Hengelo werd gefusilleerd. Verder aandacht voor de veiligheid van de Nederlandse handelsvloot. Ned.1, 20.25-20.57u.

Nova. Onder meer aandacht voor de positie van D66 en de vraag of de partij bij de volgende verkiezingen nog wel voldoende stemmen haalt. Ned.3, 22.25-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Andere tijden. Over de plannen na de bevrijding van Nederland in 1945 om Nederland uit te breiden met grote stukken van Duitsland. Ook een reportage over anti-Duitse acties in Nederland in de jaren vijftig toen intellectuelen zich ergerden aan het opkomende Duitse toerisme. Ned.3, 20.45-21.18u.

Zembla. Bedrijven geven miljoenen guldens uit aan wervingscampagnes. Van schaatsles met Gianni Romme tot een brainsessie met Ad Visser. Want zonder goed opgeleide werknemers stagneert de groei. Vooral informaticabedrijven kampen met een alarmerend tekort aan personeel. Ned.3, 21.18-22.00u.

Ritueel 2001. Tweede deel van een 10-delige serie over de rol en betekenis van westerse rituelen. Ons land heeft maar één nationale herdenking: de dodenherdenking op 4 mei. Een kijkje achter de schermen van het herdenkingsprotocol. Ned.1, 22.52-23.19u.

PRAATPROGRAMMA

Man/Vrouw. Het aantal miljonairs in Nederland is in korte tijd bijna verdubbeld. Maar niet iedereen deelt in die weelde. Hoe is het als je in deze tijd moet leven van een minimum. Ned.2, 21.25-22.02u.

Rondom tien. Discussie over de verloedering van Nederland (o.a. niet opstaan voor ouderen, bergen hondenpoep, bumperkleven en door rood licht rijden) met het Amsterdamse CDA-raadslid Hester Maij, wethouder Herman Meijer uit Rotterdam en de Amsterdamse politiecommissaris A. Smit. Ned.1, 21.42-22.25u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn presentatrice van het nieuwe spelprogramma De zwakste schakel Chazia Mourali en de econoom en Parool-columnist Arnold Heertje. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. Gasten zijn Bettine Vriesekoop, oud-tafeltennisster en de volleybalster Cyntha Boersma. Ned.2, 22.50-23.45u.

AMUSEMENT

Seven Days. SF-serie waarin CIA-agent Parker zeven dagen terug in de tijd kan reizen om problemen op te lossen. Ook met Jeri Ryan, Seven of Nine in Star Trek: Voyager. V8, 20.30-22.10u.

De 8 plagen van Rob Kamphues. Nieuwe aflevering van serie waarin cabaretier Rob Kamphues een uitdaging moet volbrengen. Vanavond zoekt hij zijn dubbelganger. RTL4, 21.45-22.45u.

Da Ali G Show. Talkshow van de in Groot-Brittannië zeer populaire stand-up comedian Sacha Baron-Cohen. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.23-23.55u.

The Immortal. Horroractieserie met Lorenzo Lamas, begin jaren '80 beroemd door Falcon Crest, als onsterfelijk strijder uit oude tijden in de moderne wereld tussen de demonen. V8, 22.10-23.35u.

FILM

Rambo III (Peter McDonald, 1988, VS). Deel drie in even succesvolle als reactionaire reeks actiefilms met Sylvester Stallone als verpersoonlijking van Amerikaanse superioriteit. Hij voert een eenmansoorlog tegen de Russische troepen in Afghanistan, wanneer deze zijn mentor kolonel Trautman hebben ingerekend. SBS6, 20.30-22.20u., met reclame.

. Lorenzo's Oil (George Niller, 1992, VS). Reconstructie van de geschiedenis van het Amerikaanse echtpaar Odone, dat zich weigerde neer te leggen bij de aangekondigde dood van hun zoontje Lorenzo, bij wie in 1984 op 5-jarige leeftijd de stofwisselingsstoornis X-ALD werd geconstateerd. Niet alleen een `case study' van een zeldzame ziekte maar ook een evenwichtige analyse van de tegenstrijdigheid tussen de belangen van patiënten enerzijds en de artsen en onderzoekers anderzijds. Met Susan Sarandon en Nick Nolte. RTL5, 22.00-0.25u.

The Cassandra Crossing (George Pan Cosmatos, 1977, Engeland). Spectaculaire rampenfilm. Transcontinentale trein met mogelijk door pestvirus besmette passagiers nadert slecht onderhouden brug. Met Richard Harris, Sophia Loren, Burt Lancaster, Ava Gardner, Martin Sheen. Net5, 22.30-0.45u., met reclame.

La haine (Mathieu Kassovitz, 1995, Fr.). In grofkorrelig zwart-wit gefotografeerd, vlammend en rusteloos portret van de buitenwijken in het noorden van Parijs volgt 24 uur uit het leven van drie werkloze jongens. In Cannes bekroond. ZDF, 0.15-1.50u., nagesynchr.

Cheb (Rachid Bouchareb, 1991, Frankrijk/Algerije). Speelfilm portretteert Algerijnse, in Frankrijk grootgebrachte jongen die, eenmaal uitgewezen, allerminst kan aarden in zijn vijandige geboorteland. Titel is Arabisch voor `jong'. ARD, 0.55-2.15u., tweetalig.

. Mask (Peter Bogdanovich, 1985, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 1.10-3.05u.

Asterix en de helden / Astérix le Gaulois (René Goscinny & Albert Uderzo, 1967, Frankrijk). Eerste avondvullende tekenfilm met de dikke en de dunne Gallliër pleegt de liefhebber van de albums teleur te stellen. Morgen, RTL4, 11.50-13.20u., met reclame.

Roustabout (John Rich, 1964, VS). Vehikel voor Elvis Presley. Zingende vagebond voegt zich bij kermisgroep. Morgen, SBS6, 13.35-15.15u., met reclame.