Selectie Muziek

4 mei-muziek

Het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert van het Amsterdamse 4 en 5 mei Comité ism de voormalige verzetsbladen Het Parool, Trouw en Vrij Nederland, vindt plaats op 4 mei 21u in de Yakult Zaal van de Amsterdamse Beurs van Berlage, na de Dodenherdenking op de Dam. Op het programma van de Amsterdamse Cantorij en het instrumentaal ensemble olv Frank Hameleers staat de première van een nieuwe compositie: Carmina Elegia van Pablo Escande, een van oorsprong Argentijnse componist. Solisten zijn de sopraan Mariluz Alvarez, de countertenor Sytse Buwalda, de tenor Alexei Grigorev en de bariton Max van Egmond.

De Anne Frank Cantate van Hans Kox wordt 4 mei 21u15 in het Amsterdamse Concertgebouw olv Ed Spanjaard uitgevoerd door het Brabants Orkest, het Brabant Koor, de sopraan Ingrid Kappelle, de alt Marion van den Akker en de bas Wout Oosterkamp. Vooraf klinkt Beethovens ouverture Coriolan.

De Mauthausen-cyclus van de Griekse componist Mikis Theodorakis wordt 4 mei 19u in de Jurriaanse Zaal van de Rotterdamse Doelen gezongen door de Griekse zangeres Maria Farandouri, begeleid door een ensmeble uit het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Na afloop worden om 20u twee minuten stilte in acht genomen bij tv-beelden van de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Onder de titel `Remember!' is er in de Grote Kerk in Veere een expositie met beelden van Ans Hey tegen geweld, discriminatie en intolerantie, naast een concertserie. De kerk is dagelijks open van 14-17u. Het Orlando Ensemble speelt 4 mei 21u Travelling Memory van György Kurtág, en Elsie de Brauw draagt Atilla Joszef van Leo Vroman voor. Tomoko Mukayama (piano) en Takumi Kubota (viool) spelen 6 mei 16u muziek van Morton Feldman en Frank O' Hara; de slagwerker Tatiano geeft 12 mei 16u een concert met muziek van Louis Andriessen en Barbara Monk-Feldman.

Joods muziekfeest

Onder de titel `Mir sajnen do!' (jiddisch voor `Wij zijn er') vindt 4 t/m 6 mei in de Uilenburger Synagoge, Nieuw Uilenburgerstaat 91 in Amsterdam, een joods muziekfeest plaats met Oosteuropese volksmuziek waarbij speciale aandacht wordt gegeven aan Wilna, onder andere met een fototentoonstelling. Res.: Uitlijn 0900-0191 of infojmm@chello.nl

Wispelwey

De cellist Pieter Wispelwey speelt het Celloconcert van Lalo bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv Philippe Herreweghe. Verder op het programma: het Adagio voor strijkorkest van Lekeu en de Serenade nr 1 van Brahms. 4 mei 20u30 en 6 mei 20u15 De Doelen Rotterdam.

Aaly Trio & Ken Vandermark

De Zweed Mats Gustafsson en Amerikaan Ken Vandermark zijn geestverwanten. Beide saxofonisten slaan voortdurend bruggen tussen de grote namen van de zwarte avant-garde en de aanstormende jonge honden. Het eigen spel, dat een amalgaam is van ouderwets krachtige honks en gierende boventonen, mag er ook zijn. Ondersteund door bassist Janson en drummer Nordeson spelen de twee hardblazers donderdag 3 mei in het Utrechtse SJU-huis en de dag erna in het BIMhuis in Amsterdam.

Kenny Wheeler

Trompettist Kenny Wheeler is een van de kopstukken van het Duitse kwaliteitslabel ECM. Hij speelde met onder andere Anthony Braxton, Lee Konitz en Dave Holland, maar geldt inmiddels zelf ook als een `grote'. Voor zijn optredens van zaterdag 5 mei in Popular te Rotterdam en zondag in het Amsterdamse BIMhuis blies hij het samenwerkingsverband met de fameuze pianist John Taylor weer nieuw leven in.

Theak-tet

Het Australische kwartet onder leiding van tenorsaxofonist David Theak, dat in eigen land al overladen is met prijzen en onderscheidingen, staat volgens eigen zeggen aan de vooravond van werelddominantie. Nederland neemt in de invasieplannen slechts een bescheiden plaats in: het concert op 7 mei in het Heerlense Carnaval du Jazz is het enige in ons land.

Sean BerginRuwe bolster blanke pit Sean Bergin krijgt van het Amsterdamse Pompoen vanaf dinsdag 8 mei vijf dagen lang carte blanche. De Zuid-Afrikaanse winnaar van de prestigieuze Boy Edgar Prijs 2001 heeft voor de gelegenheid een eigenzinnig kwartet samengesteld met een dubbele saxofoon-frontline.

Ellen ten Damme

Actrice/columniste/violiste en zangeres Ellen ten Damme zong práchtig Nederlandstalig in haar debuutfilm De Tranen van Maria Machita waarin ze schitterde naast het anderszins onontdekte komische talent Jacques Herb, maar houdt het op haar nieuwe cd I Am Here bij drukke, ambitieuze Engelstalige Madonna-pop met een vleugje Garbage-rock. 3 mei Melkweg, Amsterdam, 5 mei Bevrijdingsfestival, Haarlem, 10 mei 013, Tilburg, 11 mei Atlantis, Alkmaar, tournee t/m de zomerfestivals.

India Arie

De nieuwe Erikah Badu, de volgende Macy Gray of in ieder geval een soul-talent om rekening mee te houden. 7 mei Paradiso, Amsterdam.