Selectie Galerie

Double Trouble

Acht jaar geleden ontmoetten Elma van Imhoff en Saskia van Santen Kolff elkaar op een groepstentoonstelling, sindsdien gaan ze als kunstenaarsduo door het leven. Hun tentoonstelling Double Trouble in Galerie Torch gaat over het hebben van een alter ego. De twee vrouwen hebben zichzelf gefotografeerd als Siamese tweeling, met hun identieke jurkjes aan elkaar genaaid. Tegelijkertijd levert hun werk commentaar op de mode-industrie. Zo maakte het duo een Chanel-pakje van stofdoeken en dweilen. 5 tot en met 26 mei, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u. Op 5 mei om 18u houden Van Imhoff en Van Santen Kolff een performance bij Ellen de Bruijne Projects (Rozengracht 207A, Amsterdam), waar vijf identieke tweelingen een eenvoudige choreografie zullen uitvoeren.

Kirsten Geisler

Sinds 1995 werkt Kirsten Geisler aan haar `virtual beauties', met de computer ontworpen perfecte vrouwengezichten die reageren op aanraking of geluid. Voor haar nieuwste project Virtuarium: The Fly ontwikkelde Geisler een digitaal prototype van de vlieg. Ging het bij de `beauties' vooral om het nastreven van een kunstmatig schoonheidsideaal, bij de vlieg staat het maken van identieke klonen zonder individuele eigenschappen centraal. Met haar interactieve installaties dwingt Geisler ons na te denken over onze positie in een virtueel gestructureerde wereld. Tot en met 26 mei in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Dinsdag t/m zaterdag 13-18u.

Naturescapes

Voor de tentoonstelling Naturescapes in Galerie De Schone Kunsten zijn werken van vijf hedendaagse kunstenaars bijeengebracht die ieder in een andere discipline hun visie op de natuur verbeelden. Erik Andriesse tekent diverse bloemensoorten direct naar de waarneming, terwijl Geer Pouls de groeiwijze van bloemen in fotoseries vastlegt. Susanne Gertrude Kriemann toont schilderijen van haar imaginaire `rockettree, Paul Slee maakte fotos van zijn reizen naar natuurgebieden in Rusland en Nieuw-Zeeland, en Yvon Trossèl verwijst met haar glasobjecten naar de grillige vormen van planten en bomen. Tot en met 26 mei, Zocherstraat 1d, Haarlem. Donderdag t/m zaterdag 13-17u.

Intercom

In het centrum van Nijmegen vindt de komende weken het kunstproject Intercom plaats. Elf kunstenaars reageren met een tijdelijk, veelal in de buitenlucht gestationeerd, interactief en multimediaal kunstwerk op de stedelijke omgeving. Karen Lancel projecteert op 5 en 12 mei tekstfragmenten op de ramen van het Centraal Station en verwerkt hierin ook de reacties van het publiek, Gijs Müller presenteert een videoverslag van een bezoek per helicopter aan Nijmegen, en Adriaan Nette organiseert op 5 en 6 mei met zijn Reisbureau voor Zintuiglijke Ondernemingen lessen in flaneren. Overige deelnemers aan het door kunstenaarsinitiatief De Paraplufabriek georganiseerde project zijn o.a. Otto Berchem, Marc Bijl en Orgacom. Tot en met 20 mei. De informatiebalie is gevestigd in de koepeltent De Dome op de Hessenberg, Nijmegen. Informatie: 024-3601746 of www.expoplu.nl

En verder

Tekeningen van Lily van der Stokker t/m 3 juni in Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; schilderijen van Jan Andriesse t/m 26 mei in Galerie Onrust, Planciusstraat 9A, Amsterdam; sculpturen van Theo Niermeijer t/m 26 mei in Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam; schilderijen van Vanessa Jane Phaff en foto's van Desiree Palmen t/m 20 mei in Galerie Reuten, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam; schilderijen van Sandra Derks t/m 31 mei in The Living Room, Fokke Simonszstraat 10, Amsterdam; sculpturen van Nicolas Dings t/m 2 juni in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; grafiek van Tàpies t/m 1 juli in Galerie De Rijk, Noordeinde 105, Den Haag; fotos van Dana Marshall t/m 26 mei in Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven; schilderijen van Klaas Gubbels t/m 27 mei in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond; schilderijen van Martijn Beukers t/m 2 juni in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.