PLATTE TULBAND MET PRUIMEDANTEN OP ARMAGNAC

In het kader van het baas-in-eigen-keuken-beleid ben ik een groot voorstander van zelf cake, koekjes en taarten bakken. Houd het bij eenvoudige dingen dan blijft het een aardigheidje. In plaats van appels schepte ik eens een restje pruimedanten, die zich jaren in een pot met armagnac hadden kunnen wentelen, door cakebeslag en bakte daar een platte tulband van. Dat was geen slechte zaak. Jaren van onderdompeling in armagnac kunnen enigszins ondervangen worden door pruimedanten kort te stoven en ze daarna te drenken in armagnac.

Bereiding: bedek de pruimedanten krap met water en stoof ze 20 minuten in gesloten pan op laag vuur. Giet ze af, verwijder de pit, snijd ze in 3-4 stukken elk, doe ze in een kom en giet de armagnac erover. Laat ze enkele uren (of een nacht), afgedekt met plasticfolie, staan zodat het vruchtvlees zich kan volzuigen met armagnac. Klop eieren en suiker tot een luchtige, bleekgele massa. Vermeng de bloem met het bakpoeder en de vanillesuiker. Klop de droge bestanddelen om en om met de gesmolten boter bij kleine beetjes tegelijk door het eiermengsel. Schep de pruimedanten en een eventueel restant van de armagnac door het taaie beslag. Vet de taartvorm dun met boter in en stuif er een waasje bloem over. Vet een jampot tot 1/3 van de hoogte dun met boter in en plaats hem (ingevette kant onder) op het midden van de taartvorm. Schep het beslag rond de jampot in de taartvorm en strijk het glad. Bak de cake 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (180° C), of tot hij gaar is. Een metalen vleespen, die in de cake wordt gestoken, moet er weer schoon uitkomen. Laat de cake afkoelen in de vorm, verwijder de jampot en los de platte tulband op een serveerschaal. Stuif er wat poedersuiker over.Geef er lobbig geklopte slagroom bij waar nog een drupje armagnac door is geroerd. Plaats een glazen coupe met de geklopte room in de holte van de tulband.

    • Florine Boucher