Personalia

In Kaohsiung, Taiwan, is op 20 april Liu Yuan-Tao overleden. Liu werd op 18 juni 1911 te Amsterdam geboren als Willem van Lennep. Hij was 21 jaar oud toen hij al zijn schepen achter zich verbrandde en naar China vertrok, om te vechten voor de nationalistische Kwomintang en voorgoed Chinees te worden. ,,Ik was niet uit op avonturen, ik ging om principes'', vertelde hij onze correspondent Floris-Jan van Luyn in een vraaggesprek in het maartnummer van magazine M.

De telg uit de gedistingeerde familie Van Lennep studeerde Chinees in Leiden, verhuisde naar Parijs waar hij lid werd van de Kwomintang en trok na de staatsgreep van Chiang Kai-shek als fel anticommunist in 1927 naar China. Hij verdiende vele jaren zijn brood met inlichtingenwerk, onder meer in Brussel en Amsterdam.

Van Lennep is begraven in Kashin, Taiwan. De rouwdienst is daar op ook op 5mei.